Es formarà en prevenció de la violència masclista a un total de 25 comissions falleres o entitats ciutadanes cada any La Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives instal•larà sis Punts Violeta en diferents punts de la ciutat durant els pròxims actes fallers que se celebraran entre els dies 1 al 5 de setembre. La regidora d’Igualtat, Lucía Beamud, ha presentat hui esta iniciativa, junt amb el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana. Els Punts Violeta es plantegen com un “espai d’informació, sensibilització i prevenció de les agressions sexistes, dirigits a la població en general, així com d’atenció i ajuda a les possibles víctimes de qualsevol mena d’agressió sexual”.
L’Ajuntament de València ja va posar en funcionament els Punts Violeta en passades edicions de les festes de Falles, així com en anteriors celebracions de la Nit de Sant Joan i de Cap d’any. Tal com ha explicat la regidora d’Igualtat, Lucía Beamud, “els Punts Violeta són espais útils per a traslladar un missatge a la societat de rebuig a la violència masclista, establint canals més immediats i accessibles per a la denúncia i l’atenció a víctimes”. “La seua finalitat per tant és la de conscienciar, previndre i gaudir la festa sota el respecte cap a les dones, lliures d’assetjament i humiliació masclista”, ha afegit.
Durant els pròxims dies d’actes fallers s’instal•laran 6 Punts Violeta, des del dia 1 al 5 de setembre, en horari de 19.00 a 01.00 hores, per a complir amb el toc de queda establit per la situació sanitària. S’instal•laran 6 carpes il•luminades en color violeta amb roll-upidentificatius, i en cadascuna d’elles pararan atenció especialitzada tres professionals (entre educadores socials, treballadores socials, psicòlogues, agents d’igualtat i promotores d’igualtat), formades en matèria de prevenció i atenció davant agressions sexistes.
A partir del dia 1, els Punts Violeta estaran situats a l’esplanada de la plaça de l’Ajuntament (darrere de la font, davant de l’edifici del Teatre Rialto), a la plaça del Tossal, a la plaça del Doctor Landete (al costat de l’església de Sant Valero), a la plaça de Cánovas, al Passeig Marítim (a l’altura de l’Hotel Neptú), i a l’avinguda de Blasco Ibáñez (en l’encreuament amb el carrer de Manuel Candela).
Tal com ha explicat la regidora Beamud, les persones professionals que ofereixen la seua assistència en estos Punts Violeta portaran jupetins identificatius. En cada punt es disposarà de fullets informatius amb el decàleg de recomanacions adequades a unes festes sense agressions sexista, i xapes de difusió i sensibilització. En total, es preveu repartir 30.000 fullets informatius sobre les festes lliures d’agressions sexistes i altres 30.000 xapes de sensibilització. Així mateix, disposaran també de fullets informatius de l’Espai Dons i Igualtat de l’Ajuntament, de la Unitat d’Igualtat del Marítim, del Grup GAMA de la Policia Local, del Centre Dona 24 hores de la Generalitat, del Servei REPARA d’atenció ahomes agressors, de la campanya “0 DECIBELS: la millor nit és la que pot gaudir tothom”, de la Regidoria de Joventut, i de la campanya “Fora de lloc, per una festes lliures d’agressions sexuals en l’oci”, realitzada fa uns anys en col•laboració amb la Federació d’Hostaleria de València.
Tant Lucía Beamud com Carlos Galiana han destacat que l’acció dels Punts Violeta es duu a terme “en estreta coordinació amb els recursos policials, especialment amb el grup GAMA de la Policia Local, així com amb els recursos sanitaris de la ciutat”. De fet, personal del grup GAMA recorrerà els diferents emplaçaments durant les hores en ús. I així mateix, es disposarà d’un cotxe sense distintiu policial que s’anirà traslladant per les diferents zones per a previndre possibles agressions.
Cada any es formaran 25 entitats falleres, veïnals i ONG
Durant la presentació de l’acció per als pròxims actes fallers 2021, la regidora d’Igualtat ha anunciat una “proposta innovadora i participativa que suposa ampliar esta iniciativa, i que pretén la implicació del màxim de persones i associacions en la prevenció de les agressions sexistes”. Es tracta de la implicació de les comissions falleres, associacions veïnals, entitats ciutadanes sense ànim de lucre i ONG en la labor dels Punts Violeta.
Per a això, des de la Regidoria es realitzarà una formació dirigida a membres d’estes entitats (dos o tres persones voluntàries de cada comissió o associació) que estaran a càrrec d’oferir la informació i assessorament necessari. Es tracta d’una formació de dos hores de duració, en la qual s’abordaran els conceptes i definicions de violència masclista, violència de gènere, agressions sexuals, agressions sexistes, abús sexual i assetjament sexual; les principals causes de la violència masclista; les principals conseqüències per a les víctimes; i s’oferirà informació sobre els recursos per a l’atenció a les víctimes.
Una vegada conclosa la formació, s’entregarà material de sensibilització per a 25 Punts Violetes de Sensibilització cada any, cadascun dels quals disposarà de 500 fullets informatius sobre les festes lliures d’agressions sexistes, 500 xapes de sensibilització, 3 jupetins o samarretes identificatius, i unroll –up extensible amb imatge impresa. Donada l’especial circumstància d’enguany, la formació a les persones voluntàries es realitzarà els pròxims mesos d’octubre i novembre, de manera que el material i l’acció podrà posar-se en marxa en les Falles de l’any pròxim, 2022. Les entitats interessades tenen fins al pròxim 30 de setembre per a sol•licitar prendre part en la formació, i han de fer-ho a través de la web municipal: https://sede.valencia.es/sede/registro/procedimiento/ig.vg.10. Fins a este moment ja han realitzat la seua sol•licitud un total d’11 falles i associacions veïnals.
El regidor Carlos Galiana ha agraït “que es compte amb la major xarxa associativa de la ciutat, que és el món faller, en esta iniciativa”. Per part seua, Lucía Beamud ha destacat que “aconseguirem que cada any 25 noves comissions falleres o associacions s’unisquen a la formació i a la implicació en la prevenció de les agressions sexistes, teixint una xarxa àmplia amb persones formades que donaran suport al nostre projecte de Punts Violeta a la ciutat i portaran la informació a tots els barris de manera pròxima i descentralitzada”.