La prohibició del botellot o l’aposta pels gots reutilitzables, entre les novetats principals L’Ajuntament de València ha publicat el ban de Falles que regularà el dia a dia de la ciutat durant les pròximes setmanes. El d’enguany és el segon ban faller sorgit a partir dels consensos propiciats en la Mesa de Diàleg on han participat diferents representants del col·lectiu faller junt a entitats veïnals, de comerciants, consumidors i empresaris, així com els servicis municipals implicats en la celebració de la festa gran de la ciutat. Les mesures per garantir la millor convivència possible i per millorar la imatge de la ciutat durant les Falles han sigut les protagonistes dels consensos abastats al llarg dels quasi 10 mesos de sessions de treball, segons ha recordat el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament, Pere Fuset.
El regidor ha posat en valor “el consens aconseguit gràcies a la Mesa de Diàleg Faller”, un fòrum de debat que ha propiciat acords importants en diverses matèries i que va començar a reunir-se el passat mes d’abril per a avaluar en primer terme el desenvolupament de les Falles de 2019. “Vull agrair la voluntat decidida de totes les parts per millorar la nostra festa gran i la imatge de la ciutat arribant als acords que han possibilitat este ban, amb què el col·lectiu faller demostra la seua voluntat de fer de la festa fallera una festa per al conjunt de la ciutadania, que escolta al conjunt de la ciutat i amb vocació de millora contínua”.
Fuset ha recordat que el ban inclou l’acord unànime de la mesa de Diàleg per prohibir el botellot de forma explícita, acotant únicament a les zones delimitades dins de les demarcacions falleres on sí estarà autoritzada la venda i consum de begudes alcohòliques. A més, s’apostarà per la sostenibilitat amb els gots reutilitzables, de paper o de bioplàstic compostable, amb la intenció de reduir el consum de plàstic d’usar i tirar. Les comissions falleres apostaran també pel reciclatge, una mesura que comptarà amb suport municipal per tal d’afavorir la recollida selectiva de residus.
El ban, que incorpora la capacitat d’introduir mesures específiques per salvaguardar el patrimoni de la ciutat en zones com ara la Llotja, també inclou l’increment d’urinaris, amb nova senyalètica inclosa sobre els que han de col·locar tant l’Ajuntament com les comissions falleres. De fet, estes Falles seran les primeres amb un Pla Estructurat de Neteja i Gestió de Residus que permetrà no sols incorporar més lavabos i urinaris químics, sinó també augmentar la neteja en zones on es detecte la pràctica de botellots. Tot, “per a facilitar al màxim el comportament cívic de totes les persones que disfruten de les Falles”. El pla també compta amb un reforç dels contenidors a disposició de les comissions falleres i tot un seguit d’iniciatives per fomentar l’arreplegada i el reciclatge de residus, amb campanyes com la Gran Reciclà o Ara Pots Pujar el Reciclatge. També hi haurà horaris límit per a la neteja de revetles, sopars i altres esdeveniments i els llocs de venda ambulants hauran d’estar equipats amb papereres de recollida selectiva de residus.
El ban també inclou l’exigència a orquestres i discomòbils de disposar de limitadors de decibels que permetran un control acústic major, redundant així en una reducció de les molèsties que hi ha darrere de la major part de les queixes veïnals i permetent a les comissions falleres tindre garanties del compliment de les ordenances pel que fa als límits de decibels i el descans veïnal. “Hem propiciat tot un seguit d’acords que milloraran la imprescindible convivència entre el món faller i la resta del veïnat de la ciutat i la gent que ens visita. Amb este ban es reconeixen les Falles com una festa per a totes i tots “, ha destacat Fuset.
En la mateixa línia, ha ressaltat l’acord perquè la majoria dels envelats isquen als carrers el dia 12 de març si bé s’afavorirà una eixida escalonada per tal de garantir que totes les comissions falleres puguen disposar d’ells des del primer dia d’activitats autoritzades. Igualment destaca que, tot i mantindre el número de dies d’activitats permeses, el col·lectiu faller ha optat per prioritzar les revetles en cap de setmana per guanyar en conciliació i garantir una major participació de públic, incloent als fallers i falleres. “Acords com estos eren inimaginables ara fa uns anys, quan el ban no comptava amb cap participació i la instal·lació prematura dels envelats als carrers generava un enfrontament creixent entre comissions falleres i veïnat que estigmatitzava la festa. És important reconéixer el compromís dels agents socials i del col·lectiu faller per avançar també en un acord tan rellevant per a la nostra festa i la nostra ciutat”, ha afirmat el regidor.
Entre les novetats d’enguany també hi ha el compromís de les comissions falleres per informar amb anterioritat a Protecció Ciutadana d’aquelles activitats per a les quals esperen una afluència major a mil persones, facilitant així una millor planificació a servicis com Policia i Bombers per garantir la seguretat.
“Una festa com les Falles, que és Patrimoni de la Humanitat i festa gran de la ciutat, necessita consensos per a ser sentida com una oportunitat i mai com un problema”, ha destacat Fuset, per tornar a valorar molt positivament l’experiència de la Mesa de Diàleg Faller que va concloure els seus treballs en novembre per tal de permetre a les comissions falleres iniciar el procés de tramitació de permisos.
Consulta ací el ban de les Falles 2020.