Skip to main content

Carlos Galiana celebra que el món faller “ha entés que cal treballar per salvaguardar l’ofici dels artistes fallers, “únic al món”, i la Fallera Major de València destaca la seua tasca com a “eix fonamental de la festa” L’Exposició del Ninot, que demà obri les seues portes al Museu de les Ciències de València, mostra un avanç de les falles que lluiran als carrers de la ciutat durant les pròximes festes falleres: els més de 750 ninots grans i infantils que esperen ser visitats i votats per a salvar-se de les flames. Es tracta del “pòrtic de la festa”, tal com ha manifestat hui l’alcalde, Joan Ribó, durant la inauguració d’esta mostra que reuneix els ninots que cada comissió fallera proposa per indultar de les flames.
En esta visita l’alcalde ha fet una crida a les administracions autonòmiques i nacionals, “perquè entenguen ben bé la importància que té per a València, per a la seua gent i per a la seua economia, el treball incansable dels artistes fallers”; i ha recordat que l’Ajuntament, des de l’any 2020 fins a l’exercici actual, ha destinat 14 milions d’euros a les comissions per a les seues falles, “sense comptar les ajudes als sectors que envolten la festa com la pirotècnica, indumentària, o la il·luminació”.
L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del president de Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i d’altres membres de l’equip de govern, així com de les falleres majors de València 2023, Laura Mengó i Paula Nieto, i les seues Corts d’Honor, ha participat esta vesprada, a les 19.00 hores, en l’acte d’inauguració de l’Exposició del Ninot 2023, habilitada a la Sala d’Arcs del Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
Durant el recorregut per esta mostra “de l’art efímer del món faller que invita a la ciutadania a la reflexió sobre la situació i el treball creatiu dels artistes fallers”, l’alcalde ha assegurat que “és indubtable l’esforç i dedicació de tantes persones que, generació rere generació, entre fang i borumballes, laborant i laborant, han fet possible l’evolució d’este treball artesà”.
“Els artistes fallers han demostrat la seua capacitat per a incorporar les innovacions tècniques necessàries que permeteren garantir la continuïtat dels seus components creatius i artístics. Però parlem també d’una professió que ha patit els efectes de la pandèmia, les crisis energètiques i bèl·liques que han dut estos professionals a afrontar el futur amb incertesa”, ha continuat l’alcalde abans de raonar: “Per això, l’Ajuntament de València s’ha bolcat amb ajudes econòmiques al sector”. “En concret des de 2020, i només amb les ajudes a les comissions falleres, hem aportat vora 14 milions d’euros per a la creació de les falles, pilar fonamental de la festa. I a tot això hem d’afegir les ajudes directes als nostres artistes i als oficis relacionats amb la cultura festiva”, ha reiterat.
“I hem de continuar treballant per a obrir noves perspectives, per a continuar construint el futur de la festa, tal com han fet generacions de fallers i de falleres any rere any, i per això és essencial que les comissions de falla i les administracions valorem el treball creatiu dels artistes fallers, atenent la singularitat del seu ofici”, ha continuat.
Joan Ribó, que s’ha fet ressò del treball desenvolupat al respecte a les falles municipals, ha fet una crida a les administracions autonòmiques i nacionals, “perquè entenguen ben bé la importància que té per a València, per a la seua gent i per a la seua economia, el treball incansable dels artistes fallers”. “Només així podrem garantir que amb l’arribada del mes de març, des de cada taller, continue brollant eixe foc ardent d’art i de vida que tots els anys convertix València en eixa foguera alegre que és expressió de la festa ciutadana”, ha conclòs.
“Valorar més encara el que signifiquen les Falles”
El regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha celebrat que el cicle faller “torna de nou i un any més ens trobem ací per donar el tret d’eixida, un inici que, lluny de ser el de sempre, és un ben diferent, perquè enguany a la fi ho fem sense mascaretes ni restriccions, festejant l’arribada de tots els ninots, intercanviant abraçades i somriures”. “Un camí complicat però tan important que ens ha fet valorar més encara el que signifiquen les Falles per a tots i totes nosaltres i per a la nostra ciutat”, ha recalcat.
Galiana ha destacat que el món faller “ha entès que cal treballar per salvaguardar un ofici únic al món i que una de les majors alegries que sentim any rere any es que les i els nostres artistes fallers puguen plantar sense les complicacions dels últims anys i on els seus projectes emocionen a tota una ciutat i més enllà”. Per això, ha desitjat que en cada demarcació “pugem gaudir de l’art, de la sàtira, i ho fem envoltats de llum i color fins que el 19 de març el foc purificador ens marque l’inici d’un nou cicle, i que tota la indústria de la cultura festiva puga vore com s’han aconseguit els seus propòsits”.
“Estes Falles venen a tancar una trilogia històrica que es va iniciar amb les Falles de setembre, que va asseure’s amb les Falles de la il·lusió del passat març i que es completa enguany, per fi, amb les falles de la normalitat”, ha afegit.
“Eix fonamental”
Per la seua banda, la Fallera Major de València, Laura Mengó, ha recalcat que l’eix fonamental de la festa de les Falles “és precisament eixe art efímer tan nostre, un art que es compon de xicotetes peces, escenes i històries, eixos ninots que ens trauen somriures i rialles perquè combinen bellesa i sàtira, alegria i crítica, emocions i reflexions”. “Hui es reuneix ací una barreja de sentiments compartits entre els artistes fallers i les comissions, una barreja de dedicació i estima, de l’esforç, la constància i la tenacitat dels artistes i la il·lusió i el suport de les seues respectives comissions. I millor encara, enguany ho fem, per fi, sense restriccions, acompanyant als ninots amb un caràcter festiu extraordinari i molt desitjat”, ha expressat.
“Esta Exposició del Ninot és el millor preàmbul per a la major mostra d’art urbà del món, les Falles. Este gran museu d’art efímer és l’aperitiu perfecte per a eixes Falles de 2023 que estem desitjosos de plantar i visitar, eixes que es convertiran en cendres per a ressorgir de nou i donar vida al pròxim cicle faller”, ha continuat.
I ha afegit: “Hui, els artistes fallers sou els vertaders protagonistes, i no vull desaprofitar l’ocasió per a donar-vos les gràcies, en nom de tot el col·lectiu faller. Gràcies pel vostre treball, per la vostra imaginació, pel vostre art, enginy i gràcia, però, sobretot, per resistir, per esforçar-vos i continuar lluitant per un ofici que és obligació de tots i totes salvaguardar, protegir i preservar. Perquè la falla és l’eix vertebrador, l’inici i el final, el sentit de la nostra identitat festiva, un sentit que no seria possible sense el treball dels artistes fallers i dels seus equips: dissenyadors, guionistes, fusters, pintors. Per això, vos demane que continuem esforçant-nos tots junts, comissions falleres, administracions i artistes. Units, lluitant i demostrant així l’essència que ens fa ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.
Finalment, el Mestre Major del Gremi d’Artistes Fallers de València, Paco Pellicer, ha destacat que el Museu de les Ciències i la Ciutat de les Arts és “un marc incomparable per allotjar l’Exposició de la festa més representativa de la ciutat”, ha indicat que cadascun dels ninots “representa el final d’un procés creatiu que ha durat un any” i ha aplaudit “l’esforç i el treball diari dels artistes fallers i dels seus equips”.
A més, ha convidat al públic a “obrir la seua òptica i veure el prisma des de tots els angles, és a dir, no només acudir a la recerca de l’indult, sinó també atendre a la diversitat i pluralitat del gènere i d’estils, que riguen amb la caricatura, que s’emocionen i gaudisquen de la varietat de referències icòniques que hi ha a l’imaginari de la cultura popular”. En definitiva, “que comprenga que ve a una exposició de ninots”.
Horari
Terminats els parlaments i el recorregut per la mostra, s’ha celebrat un espectacle pirotècnic amb efectes de llum i color. L’Exposició del Ninot 2023 obrirà les portes de manera oficial demà dissabte, i romandrà oberta fins al 14 de març, en el cas dels ‘ninots’ infantils, i un dia després en cas dels grans. Serà llavors quan es procedisca, com és habitual, a la lectura del veredicte popular i a la proclamació dels ‘ninots indultats’ del 2023.
L’horari de la mostra serà el mateix que l’any passat, és a dir, de dilluns a dijous de 10.00 a 20.00 hores i de divendres a diumenge de 10.00 a 21.00 hores.
Els preus seran de tres euros per al públic general i d’1,50 euros l’entrada reduïda (xiquets de 4 a 12 anys, persones amb diversitat funcional, majors de 65 anys i socis de Ciutat de les Arts i les Ciències, si l’entrada del qual incloga Museu).
Fotografies: Fotofilmax Fotógrafos
[widgetkit id=”3518″]