Skip to main content

La mostra, patrocinada per Lanjarón i El Corte Inglés, estarà oberta al públic des del dia 1 de febrer fins el 15 de març
Per cinqué any consecutiu l’Exposició del Ninot tornarà a mostrar al Museu de les Ciències de València un avanç de les múltiples obres d’art que poblaran els carrers i places de València en el mes de març. El passat divendres 31 de gener les falleres majors de València, Consuelo Llobell i Carla García, van ser les encarregades de tallar la cinta per estrenar una nova edició de l’exposició en un acte presidit per l’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat pel regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, i altres membres de la corporació municipal, així com pel director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, tots els i les artistes amb ninot a l’exposició, representants dels gremis d’artistes fallers de València i Borriana i d’artistes foguerers d’Alacant, així com les components de les corts d’honor de les falleres majors. A les 21.30 hores, després del recorregut per la mostra, hi ha haver un espectacle pirotècnic a càrrec de Pirotècnia Aitana.
“Esta llotja del segle XXI és el lloc més digne que l’exposició, per les seues característiques, podria tindre”, ha ressaltat Fuset durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació per explicar l’acte de la vesprada. Ha agraït a més la col·laboració de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com la col·laboració del Gremi d’Artistes Fallers, que tornaran a estar presents enguany. “No conec cap exposició del món que no compte amb la presència dels seus protagonistes, els seus responsables”, ha destacat per posar en valor el treball dels artistes fallers, “un avanç del qual podrem disfrutar des de demà, 1 de febrer (dia d’obertura de portes per al públic en general) fins el 15 de març, quan les votacions populars salvaran del foc el ninot gran i el ninot infantil que més suport hagen obtingut.
El regidor ha destacat que l’Exposició del Ninot és la que més significat té per al món faller i ha recordat que l’any passat passaren per ella més de 100.000 persones, en una edició de rècord de visites. Els horaris de visita seran de 10 a 20 hores de dilluns a dijous i de 10 a 21 hores de divendres a diumenge. A més, es tornarà a celebrar la Nit del Ninot, amb un horari extraordinari el pròxim 6 de març fins la mitjanit. La cloenda, com és tradicional, serà a les 15 hores dels dies 14 (per a les seccions infantils) i 15 de març, amb caràcter previ a la lectura del veredicte que salvarà del foc els dos ninots indultats d’enguany. Sobre les votacions, Fuset ha explicat que enguany es repetirà el projecte pilot per conèixer quins són els ninots infantils preferits per part dels més menuts i les més menudes.
Pel que fa als preus, l’entrada general es manté en tres euros i hi ha preus reduïts per a xiquets i xiquetes de 4 a 12 anys, persones amb diversitat funcional, majors de 65 anys, socis de la Ciutat de les Arts i les Ciències, persones aturades i grups d’almenys 20 persones adultes. Les entrades un any més es podran adquirir físicament a les taquilles però també per totes les plataformes de venda d’entrades de la Ciutat de les Arts i les Ciències. L’entrada, com en anys anteriors, permetrà accedir gratis al Museu Faller i visitar a un preu únic de cinc euros el Museu de les Ciències o l’Hemisfèric. D’altra banda, l’entrada a l’Exposició del Ninot serà gratuïta per als xiquets menors de quatre anys, per a les comissions falleres i per a les persones amb carnet faller, d’artista faller, de Junta Central Fallera o de Guia Oficial de Turisme.
Fuset ha destacat la col·laboració d’El Corte Inglés i, de manera especial, el patrocini que enguany fa Lanjarón, que inclou enguany a l’exposició un ninot fet amb materials plàstics que seran reciclats una vegada acabe el pròxim cicle faller, “una mostra del treball que estan fent les Falles per la sostenibilitat”.
Per finalitzar, Fuset ha agraït també la participació de totes les comissions falleres que formen la Junta Central Fallera, “per la cessió dels seus ninots per aconseguir esta Exposició única que les Falles mostren al món faller però també a tota la ciutadania i als visitants, oferint al món la capacitat i creativitat dels nostres artistes fallers”. A més, ha fet extensiu l’agraïment als membres de les delegacions de festejos i infantils de Junta Central Fallera en l’organització i recepció dels ninots estos dies previs.
Durant la presentació de l’acte d’inauguració el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, ha assegurat que “és una alegria portar ací per cinqué any consecutiu l’Exposició del Ninot perquè donem un marc que és el que mereixen les Falles, un expositor que és icona i figura mundial”.
També la fallera major de València, Consuelo Llobell, ha volgut felicitar als artistes fallers pel seu treball i a les comissions per aportar els ninots i permetre que “totes i tots disfrutem de l’exposició més singular que podem trobar”.

LANJARÓN I EL CORTE INGLÉS COL·LABOREN AMB JUNTA CENTRAL FALLERA

L’empresa Lanjarón s’ha vist convertida, per primera vegada, en una de les empreses patrocinadores de Junta Central Fallera, i més concretament d’un esdeveniment tan important com és l’Exposició del Ninot. És per això que l’empresa ha creat el “ninot POSEIDON@”, que fa 2,60 d’alt i 1,20 metres d’ample. Aquest compta amb la peculiaritat de que no serà cremat, sinó reciclat, ja que està construït amb diferents materials reciclats com taps, botelles, cartró, fusta, neumàtics, burilles, etcètera.
POSEIDON@: Posidó (en la mitologia grega) o Neptú (en la romana). Posidó és el déu de la mar i de l’element líquid en general. Viu en les profunditats de els oceans, on ha construït un grandiós palau amb torres blanques i grans portes en forma d’arcs amb incrustacions de petxines i corals. Posidó és un Déu cobdiciós i al temps protector. En aquests moments està preocupat per la importància que té cuidar el medi ambientper part de la humanitat i trobar mesures entre totes i tots. Per això ha decidit eixir de les profunditats perquè la quantitat de brutícia que avoquem a les mars és cada vegada major. 
El déu s’ha proposat educar i conscienciar als humans de la importància del reciclatge. De moment, ha aconseguit que cada vegada més persones, empreses i associacions s’impliquen en la tasca de reciclar els nostres objectes i crear nous productes amb ells, amb l’objectiu de contaminar menys el medi ambient i utilitzar menys quantitat d’energia.
Per altra banda, com ja és habitual, El Corte Inglés torna a col·laborar amb Junta Central Fallera per a les Falles 2020. En aquesta ocasió ho fa també com patrocinador de l’esdeveniment de l’Exposició del Ninot 2020 i, a més a més, amb un interessant concurs de fotografíes de ninots per guanyar un premi d’un tall de tela de fallera.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Com en edicions anteriors, l’Exposició del Ninot es complementarà amb altres activitats com ara la Fira del Col·leccionisme Faller (demà dia 1, de 10 a 14 hores) o la presentació del Llibre Faller (el dia 7 a les 20 hores), en sengles casos al Museu de les Ciències. A més, el Museu Faller, pertanyent a la Regidoria de Cultura Festiva, organitza activitats paral·leles que pretenen apropar el públic del museu a diferents qüestions històriques i artístiques de l’exposició i del patrimoni faller. “Es reivindica així el Museu Faller com un actor clau en la dinamització i divulgació del patrimoni faller i la cultura de la falla”, ha destacat Fuset.
Hi haurà una nova edició del cicle de cinema «Falles de Cel·luloide», que enguany projectarà el documental Equilibri, sobre l’obra d’Okuda San Miguel (dia 10 a les 18:30h a l’auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències) i s’oferiran diferents visites temàtiques als ninots de l’exposició i al Museu Faller: pels ninots amb representacions de la infància (dia 13 de febrer a les 19h.), pels ninots de caricatura (dia 27 a les 19h.), pels ninots de retrat (dia 3 a les 19h.), pels de representacions femenines (dia 5, a les 19h.) i per l’exposició Falles fora de Falles (dia 10 a les 18h.). El dia 12 (19h.) hi haurà visita guiada pels ninots innovadors i experimentals.

SALA ARQUERÍES

Un any més, des de 2016, l’Exposició del Ninot s’ubica al Museu de les Ciències Príncep Felip, dins de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Concretament, la sala que acull l’Exposició és la Sala d’Arqueríes. Potser és l’espai més versàtil amb el qual compta la Ciutat de les Arts i les Ciències, donades les dimensions i les àmplies possibilitats de muntatges que admet, des de grans congressos, presentacions de producte, còctels, sopars, gal·les, etc. Està composada per 12 arcades, cadascuna d’ella amb una superfície de 324 m², que poden llogar-se de manera individual. D’aquesta forma, s’utilitzarien tantes arqueries com l’acte necessitara, segons el seu muntatge.

Fotografies: Armando Romero
[widgetkit id=”2847″]