El port de la localitat va acollir la Cremà de l’obra dels artistes fallers Ximo Esteve i Manolo Guitarte
El Festival Internacional d’Espectacles al Carrer “Sol y Festa”, celebrat en Leucate els dies 31 de maig i 1 de juny, va tindre un tancament màgic amb la Cremà de la Falla del Patrimoni. A mans dels artistes fallers Ximo Esteve i Manolo Guitarte, esta obra va ser creada per a FITUR 2017, per encàrrec de la Fundació Turisme València, i en els seus dos anys i mig de vida ha realitzat parada en nombroses ubicacions.
Després dels dos dies de desfilades en els quals la música i la indumentària valenciana van ser grans protagonistes en les festes de la localitat, el diumenge 2 de juny una vegada acabat el festival “Sol y Festa” va arribar el torn per a la pirotècnia i l’art efímer.
Al costat del mar, i en un enclavament únic, la Falla del Patrimoni es va plantar en Port Leucate on es va convertir en un gran reclam per a tots els visitants. Abans de donar començament a la Cremà, l’alcalde de la localitat va rebre de nou a tota la delegació valenciana i els va obsequiar amb vins de la terra, també per a la pirotècnica Reyes Martí, els artistes Ximo Esteve i Manolo Guitarte, així com per a les Falleres Majors de València.
Per part seua, les Falleres Majors de València van imposar a les autoritats francesas el mocador oficial de les Falles de València, i li van obsequiar també amb el llibre de fotografies de la nostra festa #Falles: Som Patrimoni, així com amb una representació en miniatura d’una falla municipal com a símbol de la labor tan important que realitzen els artistes fallers.
Una vegada acabat el moment d’agraïments, les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor van realitzar un passacarrer per la zona per a finalment donar començament a la Cremà. Amb una referència clara al començament del festival, la jornada del divendres, els presents van realitzar també un compte arrere que marcaria la fi de la vida de la Falla del Patrimoni.
De la mà de Reyes Martí, encarregada de preparar tota la pirotècnia d’eixe moment tan especial, les Falleres Majors de València van rebre el minat de foc amb el qual van encendre la metxa perquè uns minuts després la falla itinerant fora pastura de les flames, amb el pasdoble “València” com a teló de fons.
Sens dubte va ser un dia de gran satisfacció per a tots, la Falla del Patrimoni ja desapareguda entre les cendres havia complit amb la seua missió de portar el gran Patrimoni de les Falles per nombrosos llocs, posant en valor tots els elements que fan de les Falles una festa única en el món.
A més, el viatge a Leucate ha deixat per a la història de la festa una imatge que no es repetia des de 1993, la de les 26 màximes representants juntes en un viatge oficial, ja que de normal ho fan per separat.
Des de la delegació de Promoció del Patrimoni de Junta Central Fallera agraeixen enormement a l’Ajuntament de Leucate el tracte rebut i l’afecte amb el qual els han acollit durant els dies en la localitat.
Fotografies: Armando Romero.
[widgetkit id=”2582″ name=”02/06/2019CremàFallaPatrimoniLeucate”]