Rocío Gil i la seua Cort d’Honor han visitat els Betlems guanyadors. Falla Duc de Gaeta – Pobla de Farnals: Guanyadors del Segon premi en la categoria Lliure Disseny B.
L’aposta betlemística de la Falla del Duc per a 2017 té com a epicentre l’Ajuntament de València. Sota el lema “La Casa de les Vanitats (Nadal)”, els fallers d’aquesta comissió realitzen una sàtira de rabiosa actualitat. Personatges de la política valenciana com l’alcalde Joan Ribó, els regidors Pere Fuset, Carlos Galiana, Sandra Gómez, Félix Crespo, o Giuseppe Grezzi (entre altres) estan representats en les diferents escenes que, de forma simpàtica, reflecteixen l’ingeni faller. Els personatges bíblics també apareixen de forma irònica, com mostra, per exemple, l’escena en què SSMM els Reis Mags d’Orient arriben a l’Ajuntament en bici. Els diferents salons de l’Ajuntament, com el Saló Ximeneia i el despatx de Joan Ribó, troben també el seu espai en aquest Betlem.
La construcció ha sigut íntegrament elaborada amb suro blanc i amb tauler de fibra de densitat mitjana. Les 160 figures qu formen les seues escenes s’han creat amb filtre, cotó, llana, teles i amb un esquelet de filferro. Ocupa quasi 8 metres quadrats de superfície, 4,5 metres d’ample i 3,20 metres d’altura. La instal·lació lumínica permet gaudir del Betlem en les diferents etapes horàries del dia.
Sota la batuta de Marcos E. Soriano i Zulima Sanz, més d’una trentena de fallers han col·laborat perquè aquest projecte veiera la llum. El Betlem pot visitar-se de dilluns a divendres, de 18:30 a 21:00 hores, i els caps de setmana i festius, de 12:00 a 14:00 hores i de 18:00 a 21:00 hores.
Falla Marqués de Montortal – Berní i Català: Guanyadors del Segon premi en la categoria Tradicional A.
La Berni retorna novament enguany pisant fort. Al comandament de l’equip de treball d’aquesta comissió del sector Rascanya es troba Joaquín Checa, que encapçala un grup format per vora 10 persones. La construcció de les peces que el conformen s’inicià el passat mes de setembre, tot i que el muntatge es retardà fins a l’octubre a causa que la representació està situada sobre l’escenari del casal. Amb fusta, escaiola, tela, poliespan, pintura i cartolina, entre altres materials, han elaborat un fabulós Betlem que compta amb unes 200 peces. Entre les diferents escenes representades es troba una rèplica exacta a mida maqueta del castell d’Herodes, envoltat de carrerons que enllacen amb totes i cadascuna de les escenes del naixement: l’anunciació de la Verge Maria, el somni de Sant Josep, la cerca de posada de la Verge i Sant Josep i, com no, el naixement del xiquet Jesús, que en tot moment està enllumenat per un gran estel situat en el firmament. Per a això, s’ha fabricat un complex sistema elèctric que permet observar el naixement en diferents moments del dia. A més, la particularitat d’aquest Betlem radica en què posseeix diverses escenes amb figures en moviment. La veu en off que narra els escenaris també és un dels punts forts d’aquesta representació.
Si no vols perdre’t aquest Betlem de 38 metres quadrats, amb efectes de llum i so, pots passar-te per la falla Marqués de Montortal – Berní i Català tots els dies laborables, de 7:30 a 21:00 hores, i els caps de setmana, de 11:00 a 14:00 hores, i de 19:00 a 21:00 hores. El casal romandrà tancat els dies 1 i 6 de gener.
Falla Avinguda Burjassot – Joaquim Ballester – Reus: Guanyadors del Quart premi en la categoria Tradicional B.
Els betlemistes Vicente Rubio, Vicente Pajarón i Juan i José Vicente Lahuerta conformen l’equip de construcció del Betlem de la Falla Avinguda Burjassot – Joaquim Ballester – Reus, tot i que en el muntatge han participat més membres de la comissió. Des del mes d’octubre, han confeccionat al voltant de 150 figures i una gran quantitat d’escenaris que recreen els diferents escenaris del naixement. Enguany, destaca especialment el Temple de Salomó. Tot el Betlem ha sigut elaborat pels fallers mitjançant materials que anaven recopilant durant el procés de creació, com suro i pintures acríliques, entre altres.
El Betlem pot visitar-se tots els dies a partir de les 19:00 hores, encara que es pot concertar una altra hora de visita per a grups, com fan els col·legis que es troben en la seua demarcació.
Falla Plaça del Pouet: Guanyadors del Primer premi en la categoria Lliure Disseny B.
Allà pel mes de setembre, a Rubén Julia García, de la comissió Plaça del Pouet, se li va ocórrer l’original idea d’elaborar un Betlem que traslladara els seus visitants al Japó. En aquest país asiàtic se situa “Fantasia Oriental: Contes i Llegendes del Japó”. L’escena del naixement representa una popular llegenda japonesa, Momotaro, en què una parella d’ancians que no podien tenir fills trobaren un préssec gegant al riu del qual emanà un nadó. Les diferents escenes mostrades també exhibeixen a personatges mitològics del Japó, com és el cas de l’anunciació de la Verge, on Kirin, un ésser que únicament apareix quan alguna persona important va a nàixer, se li manifesta a la mare de Konfucio.
El Betlem es composa de tres botelles de plàstic i taps de suro, amb els quals s’han construït 100 ninots: geishes, samurais, pastors, etc. Al projecte se sumaren progressivament vora 30 fallers, que al llarg d’aquests tres mesos, han treballat de forma conjunta per crear 3.000 flors de paper amb l’objectiu de confeccionar el gran cirerer ploraner que presideix el Betlem. Així mateix, el Betlem compta amb 100 figures modelades amb argila, escaiola i silicona, mentre que els edificis són tots de paper.
Es pot visitar el Betlem de dilluns a divendres, des de les 19:00 a les 21:00 hores, i els dissabtes, de 12:00 a 14:00 hores. El Betlem romandrà tancat el proper 1 de gener, però es poden realitzar visites fins el 4 de gener.
Falla Creu i Mislata: Guanyadors del Primer premi en la categoria Tradicional A.
Vicente Llopis és l’artífex del Betlem Monumental Falla Creu i Mislata, encara que compta amb l’ajuda de dotze incansables mans més: les de Rafael Sánchez, Paco Alcón, Alfredo Martínez, Marcial Martínez, José Luis Bellido i Enrique Ferrer. Amb una mida de 50 metres quadrats és, possiblement, un dels Betlems més grans de la Comunitat Valenciana. El naixement té diverses altures i escenaris, que van des de l’Anunciació de l’Àngel a la Verge fins la Cavalcada dels Reis Mags. Després de Sant Vicent Ferrer, cada any els fallers d’aquesta comissió de Mislata es posen mans a l’obra per confeccionar un impressionant Betlem que compta amb 526 figures d’humans -d’entre 8 i 20 centímetres- i 646 animals. Tot això combinat amb la presència de 1.800 peces que exerceixen de complement i decoració dels escenaris, com arbres, palmeres, flors i utensilis. Amb molta il·lusió i una mica de traça, investiguen els vestigis dels llocs originals i se serveixen de poliuretà expandit, escaiola, cola blanca, fusta i pedres, entre altres elements, per donar vida al Betlem. La particularitat d’esta construcció radica en el fet que compta amb una enginyosa programació domòtica i informàtica que, juntament amb l’esperit de treball i de sacrifici, els ha portat enguany a la primera posició en el podi.
Si no et vols perdre aquest Betlem, apunta: Tens fins el dia 4 de gener per redescobrir el naixement del xiquet Jesús de la mà d’aquesta comissió. Els horaris de visita són de dilluns a divendres, de 18 a 21 hores; dissabtes, diumenges i festius, de 11 a 13 hores i de 18 a 21 hores. Romandrà tancat el 24 i 31 de desembre de vesprada.
Fotografies: Josep V. Zaragoza
[widgetkit id=”1730″ name=”VisitaBelenes2017″]