Les pirotècnies Mediterráneo i Valenciana obrin un calendari de Falles que tancarà Hermanos Caballer a la Cremà i que incorpora una Cordà L’alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Carlos Galiana, han presentat la proposta del programa pirotècnic per a les Falles de 2022, durant la celebració de la tradicional Gala de la Pirotècnia, al Palau de l’Exposició, amb la presència de les Falleres Majors de València, Carmen Martín Carbonell i Nerea López Maestre, i de bona part dels professionals. La programació recupera la normalitat amb les disparades a la Plaça de l’Ajuntament i, a més, incorpora novetats com una Cordà, gràcies a un conveni amb l’Ajuntament de València amb el de Paterna, i la descentralització de les mascletaes nocturnes, que faran arribar la pólvora als barris de la ciutat.
“Des de la Despertà fins a la Cremà, els valencians vibrem amb cadascuna de les mascletaes i castells que contribuïxen a fer singular eixe patrimoni comú que és la festa de les Falles”, ha destacat Ribó, que ha insistit que tot este programa, com sempre des que va començar la pandèmia, queda supeditat a l’evolució de la situació sanitària i les indicacions que facen les autoritats sanitàries.
L’alcalde de València ha agraït el treball dels pirotècnics i pirotècniques, “uns professionals que heu fet possible l’evolució d’un ofici artesà tradicional a una moderna indústria on és clau el seu component creatiu i artístic”. Així, ha remarcat que “no podem oblidar que els últims mesos han sigut de preocupació per a molts sectors que han vist la incertesa sobre la continuïtat del seu ofici. Per això hem d’agrair l’esforç que feu els pirotècnics per continuar venint a la nostra ciutat a compartir amb nosaltres el vostre art”.
Joan Ribó ha destacat els augments successius de la quantia econòmica que perceben els professionals de la pirotècnia des del mandat anterior tant per les mascletaes com pels castells i ha expressat que des de l’Ajuntament “som sensibles a esta situació i per això hem continuat amb l’increment progressiu dels pressupostos i també hem ampliat les disparades amb noves mascletaes als barris”.
El calendari, que ja ha tingut una prèvia a les exaltacions de les Falleres Majors de València amb Aitana i Caballer FX i amb la disparada de demà de Zarzoso a la inauguració de l’Exposició del Ninot, s’estrenarà el diumenge 27 de febrer amb la Macrodespertà i els ‘tro de bac’ fabricats per Pirotècnia del Mediterráneo, que, a més, posarà el fermall d’or a la jornada amb una mascletà a les 14.00 hores a la Plaça de l’Ajuntament i del colofó pirotècnic amb què culminarà la Crida a les Torres de Serrans.
CORDÀ A LA PLAÇA DE L’AJUNTAMENT
La primera de les grans novetats d’enguany, com a mostra de suport al sector pirotècnic i de vincle entre festes i tradicions de València i Paterna, arribarà el dissabte 26 de febrer, quan la Plaça de l’Ajuntament acollirà, a les 21.30 hores, una Cordà, amb la col·laboració de l’Ajuntament i els tiradors de Paterna. La iniciativa l’han presentada Ribó i Galiana durant la Gala, juntament amb l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo.
“El nostre patrimoni festiu és ric en manifestacions pirotècniques. I enguany tindrem l’ocasió de conéixer millor una d’estes expressions. Gràcies a un conveni amb l’Ajuntament de Paterna, les Falles i la nostra ciutat seran amfitriones d’una de les modalitats més singulars, la Cordà, una celebració col·lectiva del foc i la pólvora que de segur que farà retronar els nostres sentits”, ha apuntat Ribó.
La Cordà de Paterna va ser declarada fa uns dies Bé d’Interés Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana, convertint-se així en la primera manifestació festiva relacionada amb la pólvora a obtindre aquesta protecció. És, a més, la festa gran del municipi que cada any reuneix a prop de 350 tiradores i tiradors al carrer Major de la ciutat per a disparar més de 70.000 coets en menys de 20 minuts.
MASCLETAES
El cicle de mascletaes a la Plaça de l’Ajuntament (14.00 hores) l’iniciarà el dia 1 de març Peñarroja, mentre que Pirotècnia Valenciana protagonitzarà la part final del programa assumint la gran responsabilitat de disparar la Nit del Foc, i Hermanos Caballer la mascletà del dia 19 i la Cremà de les falles municipals.
La proposta del programa pirotècnic inclou la despertà del dia 27 de febrer amb l’apoteosi final a la Plaça de l’Ajuntament amb Pirotècnia Valenciana (8.00h). A més, el cicle de mascletaes que iniciarà Peñarroja el continuarà Pirotècnia Dragón (dia 2), Pibierzo (dia 3), Zaragozana (dia 4), Pirotècnia Tamarit (dia 5), Gironina (dia 6), Nadal Martí (dia 7), Pirotècnia Martí (dia 8), Crespo (dia 9), Valenciana (dia 10), Pirotècnia Tomás (dia 11), Mediterráneo (dia 12), Alpujarreña (dia 13), Zarzoso (dia 14), Ricasa (dia 15), Turís (dia 16), Aitana (dia 17), Caballer FX (dia 18) i Hermanos Caballer (dia 19).
MASCLETAES NOCTURNES DESCENTRALITZADES ALS BARRIS
Altra de les novetats del calendari pirotècnic serà que les mascletaes nocturnes programades es descentralitzaran per a fer arribar la pirotècnia als barris de la ciutat, després de l’experiència positiva de les passades Falles de setembre. En total, hi haurà sis mascletaes nocturnes -tres més que en anys anteriors-, tres d’elles el dissabte 5 i les altres tres el dissabte 12. Seran a càrrec de Pirotècnia Caballer FX (21.00 hores del dia 5 a La Saïdia), Pirotècnia Turís (21.00 hores dia 5 a Natzaret), Pirotècnia Mediterráneo (23.00 hores dia 5 a Jesús), Pirotècnia Aitana (21.00 hores dia 12 a Camins al Grau), Gironina (21.00 hores dia 12 a Campanar) i Alpujarreña (23.00 hores dia 12 a Benicalap).
Pirotècnia Peñarroja posarà el fermall d’or a la Cavalcada del Ninot el diumenge 6 de març amb un espectacle a la Plaça de l’Ajuntament, mentre que Pirofesta serà l’encarregada del colofó final de la Cavalcada del Foc, a la Porta de la Mar, el dia 19.
L’Albà de les Falles -coincidint amb la nit de la Plantà, a partir de les 24 hores- la dispararà Pirotècnia Ricasa a la Plaça de l’Ajuntament, mentre que els castells a l’Albereda portaran la firma de Zarzoso (la nit del 16 al 17 a les 24 hores), Hermanos Caballer (la nit del dia 17 al 18 a la 1 de la matinada) i Pirotècnia Valenciana per a la Nit del Foc la nit del dia 18 a les 01.30 hores. L’endemà, serà Hermanos Caballer l’encarregada de la Cremà de les falles municipals.
Per la seua banda, la Fallera Major de València, Carmen Martín Carbonell, que ha celebrat que la presentació del calendari pirotècnic “suposa una ferma aposta per tot allò que ens fa únics i que engrandeix la nostra festa fent-la encara més plural i atractiva”, ha agraït a les pirotècniques i pirotècnics el seu treball perquè “marqueu amb ell una data assenyalada per a totes i tots els que estimem la pólvora, per als que vibrem amb el terratrèmol d’una mascletà o amb la majestuosa llum a les nits de castells”. “Sou per al món part imprescindible del patrimoni cultural immaterial de la humanitat, però per al col·lectiu faller, a més, sou art, costum i genuïnitat”, ha afegit.
En esta línia, ha ressaltat que la pirotècnia torna enguany “amb més força que mai, amb la il·lusió d’escoltar de nou eixe “Senyor pirotècnic” o “Senyora pirotècnica”, una frase que ressonava en les nostres oïdes en temps passats”. “Tornem i ho fem sempre de la mà de totes les persones que feu que la pirotècnia estiga present en les Falles i que siga motiu d’unió i celebració, fent honor al nostre llegat patrimonial i treballant per innovar i millorar any rere any. Les Falles han donat suport, el donen i el donaran perquè sou un ofici majestuós que ens aporta identitat i unió”, ha finalitzat.
RECONEIXEMENT
Pel que fa als reconeixements de la Gala d’enguany, s’ha reconegut a Vicente Cervera Domingo, de Pirotècnia Turís, per la seua trajectòria. La pirotècnia és un dels elements que identifiquen la cultura festiva dels valencians. La pólvora marca cadascuna de les fites del calendari faller, des de la despertà fins a la Cremà, passant per la resta dels actes: exaltacions, cavalcades, arreplegades, cercaviles… Però, sens dubte, són les mascletaes i els castells les manifestacions pirotècniques que més expectació generen en els dies grans de les Falles.
La Gala de la Pirotècnia es va celebrar per primera vegada en 2006, amb la intenció de presentar i donar a conéixer el calendari de mascletaes i castells que es disparen durant la setmana fallera i, a més, amb l’objectiu de donar visibilitat i reconeixement als pirotècnics que, any a any, delecten a la ciutat amb el seu mestratge.
En aquesta gala també es reconeix la tasca de persones i/o entitats que treballen en pro de la tradició pirotècnica. Així, en 2019, la comissió de la Falla Plaça de Monteolivet va obtindre aquest reconeixement per la seua consolidada ‘colla de dimonis’ presents en molts correfocs valencians i per les potents mascletaes que dispara durant la setmana fallera, i en 2020 va ser la Falla Na Jordana qui va rebre el guardó per entendre la pirotècnia com un valor cultural i identitari de festa fallera vinculant-la a qualsevol activitat de la comissió, i el Tinent Coronel de la Intervenció d’Armes de la III Comandància de la Guàrdia Civil, D. Juan José Anta, per tants anys a peu de plaça mostrant el seu interés de fer possible el desenvolupament de la festa sense abandonar les seues obligacions de vetlar en tot moment per la seguretat.
Fotografies: Armando Romero (JCF)
[widgetkit id=”3218″]