Skip to main content

Sempre ha sigut una de les peces d’orfebreria més desitjada per qualsevol fallera. Va nàixer com un element d’identificació, perquè els valencians saberen qui era la màxima representant de la festa en cada acte al que assistia. En l’actualitat, la joia, és un símbol d’exclusivitat i que es relaciona, per les seues quasi vint anys d’experiència amb Isidro Calvete.
 
L’any 1987 va ser un moment clau. El secretari general de l’època , Josechu Rei d’Arteaga, va plantejar la possibilitat de dissenyar una joia més vistosa i elaborada enfront d’una anterior que era més plana i senzilla. I és en este moment quan naix la joia per a les Corts d’ Honor. Des d’este moment les xiquetes i les senyoretes de la Cort reben una joia de menor grandària i realitzada en plata. La de les Falleres Majors, en canvi està realitzada en or groc de 18 kilates i un diamant.
 
La nit de l’exaltació, el Palau espera amb impaciència el moment en el qual la Fallera Major rep la banda on la joia és protagonista màxima. Com a curiositat, cal destacar que les Corts d’Honor, porten les joies posades en les seues bandes per a agilitar l’acte.
 
El llaurador o la fallera. El primer es reserva a les Falleres Majors, mentre que la fallera es distingeix a la joia de les Infantil. Un treball d’artesania amb quasi cinc mesos de preparació en el qual cada peça passa per diferents processos que van des del poliment, banyat en or, muntatge de peces…
 
Des d’Isidro Calvete ens confessen que any rere any, el dia de la presentació dels indumentaristas oficials, tota Fallera Major es mostra emocionada la primera vegada que veu la que serà la seua joia. Al 75 aniversari de Junta Central Fallera, on es van reunir les Falleres Majors de València per a l’ofrena, moltes d’elles, van acudir al taller d’Isidro Calvete per a restaurar les seues joies i fins i tot alguna d’elles, que l’havia perdut o desbaratat, van tornar a lluir-les gràcies al treball del taller d’este orfebre valencià.