El castell del pròxim 18 de març serà el de major pressupost de la història de les Falles L’Ajuntament i les empreses pirotècniques han arribat a un acord per a la disparada de la Nit de Foc 2023 i dels diferents castells i espectacles pirotècnics de les pròximes festes de Falles. La Nit del Foc es dispararà des de la zona situada darrere del Palau de Les Arts, un espai ampli que permetrà una millor visibilitat per part del públic i majors possibilitats creatives i artístiques, tal com han subratllat els representants dels professionals del sector de la pirotècnia. A més, l’acord aconseguit permetrà incrementar substancialment els pressupostos de mascletaes i castells en les Falles de l’any que acaba de començar.
Galiana ha donat a conéixer totes les novetats, acompanyat per la presidenta de PiroVal (Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana), Mª José Lora; la vicepresidenta de PiroVal i gerent de la Pirotècnica Aitana, Isabel Benavent; i l’arquitecte i dissenyador d’espectacles pirotècnics Miguel Vidal. Tal com ha explicat l’edil, “portem molt de temps buscant un espai més adient que el riu per a les disparades, atés que l’antic llit presenta dificultats, com l’obligació per a les empreses pirotècniques de salvar la muralleta; el fet que acaba sent un lloc massa concentrat; i també que condiciona el tipus de disparada”. Per això, des de l’Ajuntament i PiroVal s’ha estat provant diferents llocs; l’últim va ser el passat Nou d’Octubre, que es va provar al campus de la Universitat Politècnica.
La proposta del sector pirotècnic, que ha obtingut el suport de l’Ajuntament i el vistiplau de la Policia Local i Bombers, serà l’espai situat en la part posterior del Palau de Les Arts, “una zona àmplia, descentralitzada, situada al mateix nivell que els espectadors, per la qual cosa permet veure les disparades i les carcasses, i és fàcilment accessible”, ha subratllat Galiana.
Per la seua banda, l’arquitecte i dissenyador d’espectacles pirotècnics Miguel Vidal, ha explicat que l’espai triat és “una zona emblemàtica que té molts avantatges per a l’ús del material pirotècnic”. Tal com ha subratllat este especialista, “es tracta d’un lloc ampli, que ens permet complir amb totes la normativa sobre distàncies i pirotècnia; a més, la zona de muntatge dels coets és elevada, a la mateixa altura que el públic; i permet disposar d’un front de 200 metres, quan en l’antic llit del riu només disposàvem de 60 metres”. Este augment de les dimensions de l’espai disponible permetrà, ha afegit Vidal, un “castell en multiposició, amb un major nivell artístic”. Finalment, l’especialista ha destacat que tindre un sòl d’asfalt per a la instal·lació del material afavorix el muntatge de les carcasses, “perquè en el riu, si plou, cal treballar sobre el fang”, ha indicat. “En definitiva, és un espai ampli i amb molt bon visibilitat”, ha conclòs.
La Nit del Foc amb el major pressupost de la història
El regidor Carlos Galiana ha agraït “el treball de PiroVal i de tots els implicats en esta cerca”. “No és fàcil trobar un espai on realitzar este tipus de disparades, i esta proposta ha sigut estudiada i acceptada de manera entusiasta”, ha afirmat. En este context, el regidor ha informat també sobre els acords als quals s’ha arribat amb l’associació PiroVal de cara a l’actualització dels preus de les disparades i espectacles de pólvora per a donar resposta al compromís del Govern municipal amb les empreses especialitzades, un sector que, tal com ha recordat Galiana, ha patit de manera especial durant tot el temps de pandèmia per les cancel·lacions, canvis i restriccions necessaris per a contindre la crisi sanitària.
En conjunt, el pressupost per a pirotècnia durant l’any que comença ascendix als 465.000 euros (l’any passat va ser de 300.000 €), la qual cosa suposa un augment del 55%, que supera de llarg la petició del sector, que era del 30%. El pressupost per a cada mascletà passarà dels 8.000 euros de l’any passat a 8.500, la qual cosa suposa un avanç en la línia d’actualització, ha explicat Galiana, qui ha recordat que en 2015 este preu era de 4.500 euros per disparada. Els castells passen de 20.000 a 30.000 euros cadascun. Quant a la Nit del Foc, es preveu passar dels 60.000 a 75.000 euros, la qual cosa convertirà el castell del pròxim 18 de març en el de major pressupost de la història de les Falles. “Podem dir –ha conclòs Galiana- que anem donant resposta, any rere any, al deute que l’Ajuntament tenia amb la pirotècnia”.
En segon lloc, l’edil ha destacat les subvencions municipals per a les comissions falleres que programen activitats i espectacles pirotècnics, de la mateixa manera que es donen ajudes per a música o il·luminació. “Enguany entren les primeres ajudes per valor de 75.000 euros per a totes les comissions que aposten pel sector en les seues respectives demarcacions”, ha explicat. Finalment, el regidor ha destacat la iniciativa dirigida a donar a conéixer les empreses pirotècniques que disparen en les mascletaes de Falles: com és conegut, abans de cada disparada s’informa i s’oferixen dades sobre cadascuna a través de la megafonia a la plaça de l’Ajuntament, així com a través de les xarxes socials i mitjans de difusió institucionals.