Skip to main content

En aquest número es ret homenatge al guionista i crític faller Quino Puig. També es va presentar el llibre Diari d’un confinament il·lustrat de l’artista Paco Roca. Este dimecres dia 20 d’octubre, el casal de la Falla Lepanto – Guillem de Castro, comissió que celebra enguany el seu 150 aniversari, ha acollit la presentació de la XXVIII edició de la revista Cendra.
A l’acte van assistir el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana; la Fallera Major de València, Carmen Martín Carbonell, la Fallera Major i el president de la falla Lepanto – Guillem de Castro; l’alcaldessa de Borriana, Maria José Safont Melchor, i la secretària general de Junta Central Fallera, Carmen Blasco, a més d’altres companys de diverses delegacions de JCF i un públic divers d’estudiosos i gent llegida en Falles.
Hernan Mir va ser el presentador de l’acte, que va comptar amb la presència de l’equip de la revista, amb Manuel Sanchis Ambrós, Hernan Mir Serrano, Juanjo Medina Bonilla, Ramon Estellés Feliu i d’una representació dels editors, en estar també Braulio Torralba.
Com a mostra de respecte i d’admiració, l’acte va començar amb un minut de silenci en memòria del mestre i artista faller Vicent Luna. Seguidament, es va fer referència a esta edició especial per l’homenatge a qui fora membre i redactor de la revista i que va faltar el passat mes de gener, Quino Puig, un dels millors guionistes de la història de les Falles, no només de Borriana, sinó també del ‘cap i casal’ i d’altres poblacions. Va col·laborar amb infinitat de comissions i artistes amb més de 700 crítiques, llibrets, articles, 500 de les quals s’arrepleguen en la revista Cendra.
L’exemplar compta amb una portada original de Xavi Diago, propietari a qui es mostrava l’agraïment de tots els presents amb un fort aplaudiment. A més, està introduïda pel tradicional Obrint Pas, redactat en esta ocasió per l’alcaldessa de Borriana, María José Safont Melchor, de la mà de la caricatura del mestre Vicent Lorenzo. La revista, a més, ofereix una extensa mostra d’articles com ‘L’expressió Quino’ sobre la visió del protagonista com aficionat de la pintura, escrit per Juanjo Medina, una sentida introducció de Manolo Sanchis, un extraordinari treball tècnic sobre ‘Els restos de Quino’, article de Ramon Estellés, ‘Una aproximació al mètode Quino de fer crítica de falles’ i un article que versa sobre l’espineta del crític de no haver pogut guanyar algun bon premi de crítica a la seua terra, Borriana, i tres sentides remembrances a càrrec de Ferran Martínez, Manolo Andrés Zarapico i Jose Miguel Aparicio.
A més, a este especial sobre Quino s’afegeixen dos il·lustracions retrat del protagonista de la revista, a càrrec de Vicent Almela i de Paco Roca Chorques.
L’equip de la revista va aprofitar l’ocasió per a anunciar un projecte que van a posar en marxa per a les Falles de 2022, que és la creació del Premi Quino Puig – Cendra a la millor crítica de les Falles. Un premi que, com es va exposar en l’acte, “seran tants premis com poblacions falleres i foguereres vulguen afegir-se” al mateix i un únic premi anual a la millor de totes les premiades de tot el territori. El guardó tindrà sempre tres vessants: l’artista, el crític i la comissió. I vol ser, “en memòria del gran crític, un referent d’una festa que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.
Fotografies: Armando Romero (JCF)
[widgetkit id=”3142″]