Skip to main content

La tecnologia i la participació ciutadana s’uneixen amb el sentiment faller en el monument d’este any L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València va presentar el passat 27 de febrer la segona edició de la Falla Immaterial. En l’acte de presentació van estar presents Rocío Gil, Fallera Major de València; Pere Fuset, Regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València i President de Junta Central Fallera; Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; Francisco Grimaldo, sotsdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València i Emilio Soria, director del màster en Ciència de Dades de la Universitat de València.
Es tracta d’un projecte que pretén unir la festa fallera i la tecnologia mitjançant la ciència de dades, la participació de la ciutadania i la transparència. Este any l’objectiu és construir monuments fets amb les paraules que reflecteixen els sentiments de les persones cap a les Falles. Per a això, la realització dels monuments fallers està basada en el monitoratge de diferents perfils en xarxes socials diàriament fins al 19 de març. Es capturaran tendències mitjançant eines de màrqueting prenent com a base de dades aquestes xarxes socials.
Aquest any es tracta de fer una social media listening, és a dir, una “escolta social” de les xarxes socials de tot el que envolta el món faller. S’analitzaran i observar mencions, m’agrada, tuits i retuits. D’aquesta manera, es podrà entreveure influencers i fer una anàlisi de les xarxes que es generen. A més, s’afegeix a la pàgina web un mapa de color mitjançant el qual es mostrarà l’activitat dels perfils de les associacions culturals falleres o diferents agrupacions amb colors que simbolitzen els nivells d’activitat.
Es pot accedir a la Falla Immaterial des de qualsevol dispositiu mòbil i qualsevol ordinador amb connexió a Internet. Per a això, cal entrar a la pàgina web www.fallainmaterial.com o en els seus perfils de Twitter, Instagram o Facebook: @fallainmaterial. Tot el públic pot interactuar amb aquests perfils i etiquetar el que vulguen compartir amb el hashtag #fallainmaterial.
La proposta pretén que les persones comparteixen els monuments que més els agraden i els descarreguen a manera d’una plantà virtual que es localitza en el mapa i on es poden veure els llocs on la Falla Immaterial ha estat present. El 19 de març al matí prendran forma definitiva i podran ser descarregats i impresos. Es proposa, a més, que cadascuna de les falles siga cremada lliure i responsablement per part dels participants. Este foc virtual també es podrà veure des de la web i els perfils de la Falla Immaterial.
L’equip de desenvolupament del projecte d’aquest any està format per Francisco Grimaldo i Emilio Soria a la direcció; Emilia López, Eusebio Marquès i Juanjo Garcés en l’anàlisi de dades; Daniel García en la programació i Alejandro Casasús en el disseny.
A més, disposa del suport institucional de Junta Central Fallera, de l’Ajuntament de València, de l’EMT de València, del Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València, del Centre Cultural La Nau, del Servei de Política Lingüística, de la Colla de Dolçainers i Tabalers la Socarrà de Xàtiva i de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, a més del patrocini d’entitats com Destil·leries Tennis, Salses Choví, Grup CAPS, Taverna Alkázar, Velarte i El Manisero.
Fotografies: Armando Romero
[widgetkit id=”1861″ name=”27022018 PresentaciónFallaInmaterial”]