Els representants de les diferents entitats van participar en una taula redona amb motiu del Dia Internacional dels Museus
Amb motiu de la setmana del Dia Internacional dels Museus, el saló d’actes de Junta Central Fallera, va acollir el dimecres, 15 de maig, la taula redona “Els museus fallers com a contenidors culturals de les tradicions falleres”, que va comptar amb la participació dels integrants de la Xarxa Valenciana de Museus Fallers i amb la presència de la Fallera Major de València, Marina Civera.
Com a representants de les diferents entitats van participar en l’acte Alberto Bou (Museu Faller de Gandia), Agustí Ferrer (Museu Faller d’Alzira), Kike Gandia (Museu Faller de Cullera), Jesús González (Museu Faller de Xàtiva), Pilar Luna (Museu de l’Artitsa Faller), i Gil-Manuel Hernàndez (Museu Faller de València).
Entre tots, i també amb la participació del públic assistent, els integrants de la taula redona van debatre de temes importants com les conseqüències en els Museus Fallers de la declaració de les Falles com a Patrimoni, l’aportació que fan els Museus Fallers al turisme de les Falles així com els problemes que enfronten en la gestió.
Segons explica el director del Museu Fallera de València, Gil-Manuel Hernàndez, “la Xarxa es troba ara en una segona fase, la de trobar projectes comuns i mirar junts al futur”. “Després dels tres primers anys de constitució anem a treballar per incorporar nous museus, promocionar el turisme faller a través dels Museus, així com fomentar un treball conjunt amb les comissions, les Juntes Locals i els Ajuntaments”, assenyala Hernàndez.
D’este treball en equip també va parlar el director del Museu Faller d’Alzira, Agustí Ferrer. “Hem de mostrar una unió. No podem estar Junta per un costat, Xarxa per altra, les comissions a part… Hem de saber que tots formem part d’una paella en què cada ingredient dóna el seu suc”, va afegir.
En este sentit, “la voluntat de treballar amb les comissions, les Juntes Locals i les autoritats polítiques competents de Turisme es firme”, per a desenvolupar així el turisme faller i apropar els Museus, així com les localitats que els acullen, a tots els fallers i visitants en general.
La Xarxa Valenciana de Museus Fallers es va constituir el 18 de maig de 2016, de cara a la possible Declaració de les Falles com a Patrimoni UNESCO. “La UNESCO ens dóna el segell de qualitat, però és reversible. S’ha de seguir treballant. Ja ens hem constituït, ara hem d’implicar a més institucions i més voluntat política, ja que sense voluntat política no hi ha patrimoni”, va afegir Hernàndez.
Per la seua banda, la directora del Museu del Gremi d’Artistes Fallers, Pilar Luna, va assegurar que a este museu “se centren en la figura de l’artista Faller, perquè no es coneix, i perquè sembla que fora se la respecta més que ací”.
A més, Salvador Domènec, president de la Federació de Falles de Borriana, va compartir “l’esforç per a la creació del seu Museu Faller”, però que no obstant va valdre la pena. També, Ramón Espinosa, artista faller jubilat, va explicar la seua experiència positiva de participació en el programa Museus per la Salut, activitat organitzada pel Museu Faller de València que “demostra que els museus estan vius”.
D’esta manera, la taula redona va resultar molt interessant i sens dubte va ser un punt d’inflexió en el camí de la Xarxa Valenciana de Museus Fallers que mira al futur amb la voluntat d’un treball conjunte per la promoció del patrimoni faller.
Fotografies: Armando Romero.
[widgetkit id=”2560″ name=”15052019XARXAMUSEUS”]