La falla Alberic-Heroi Romeu rep el premi al millor projecte de primera participació per ‘Fallas Limoneras’, una iniciativa de visibilitat, divulgació i recaptació de fons a favor de la síndrome de Noonan, i la falla Carrera Malilla-Illa Cabrera, al millor projecte d’enguany La XVII Gala de la Solidaritat Fallera ha reconegut este divendres els projectes impulsats per sis comissions falleres que han dedicat part del seu temps i esforç a construir una societat més solidària, igualitària, plural, diversa, inclusiva, humanitària i accessible per a tota la ciutadania. Els premis de l’edició d’enguany, entregats durant l’acte, han incentivat les solucions aconseguides pels integrants de les comissions que han realitzat accions socials, humanitàries o d’accessibilitat per a persones amb discapacitat i han valorat la tasca altruista de les falles i la seua implicació solidària, així com la visibilització de determinades realitats que es donen en la nostra societat.
L’auditori Cubo Azul de la Universitat Politècnica de València ha acollit este divendres la Gala, organitzada per la delegació de Solidaritat i Inclusió de Junta Central Fallera, on s’ha donat cita del món solidari valencià, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de València i representants de les comissions falleres guardonades, en un acte que ha estat presidit per les Falleres Majors de València, Nerea López Maestre i Carmen Martín Carbonell, les seues Corts d’Honor i pel regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana.
“Gràcies enorme a totes les comissions que heu participat. Les Falles podem presumir de moltes coses davant la societat valenciana i una d’elles, de les més importants, és de ser solidàries. Som el col·lectiu associatiu més gran de la ciutat i som exemple de moltes coses. No sempre reconeguts per desconeixement. Alguns pensen que només som festa i soroll de quatre dies i no comprenen que falles hi ha tot l’any i que quan ha passat alguna cosa en esta ciutat o en el món sencer, com la recent guerra d’Ucraïna, som els primers en voler acostar el muscle”, ha destacat el president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana.
En este sentit, ha assenyalat que les Falles “som molt més, som persones compromeses amb la societat en la qual vivim. Quan els nostres casals estaven tancats per la pandèmia, ens podíem haver desentés de tot i batallàrem per a poder obrir-los i seguir amb el nostre treball donant sang i fins i tot els vam oferir com a centre de vacunació per si feia falta”.
Per tant, ha insistit que “som solidaris amb les persones més desfavorides, treballant per mostrar esports inclusius i preocupant-nos pels nostres fallers i falleres amb capacitats diverses. I som solidaris amb el medi ambient participant en múltiples activitats de reciclatge i conscienciació. Som solidaris amb la violència de gènere i no dubtem a formar-nos si fa falta per a ajudar a qui més ho necessita”.
“Gràcies per continuar ací batallant pel que pensem que és just. Gràcies per fer de València una ciutat més saludable, més compartida i més sostenible i més solidària”, ha finalitzat Galiana.
Projectes
En esta edició s’han atorgat sis premis, cinc d’ells als projectes més destacats d’entre els presentats, que han rebut una placa acreditativa, i el sisè al millor projecte de primera participació. Enguany, han presentat projectes les comissions Plaça del Pilar, Parc Sant Roc de Silla, Carrera Malilla-Illa Cabrera, Alberic-Heroi Romeu, l’Eliana- Cid, Sant Vicent d’Aldaia, Marià Benlliure-Séquia de Tormos, Costa i Borràs-Agustina d’Aragó, Barri de Sant Isidre, Sagunt-Pare Urbà, Port de Silla, Mont de Pietat i Hort de Sant Valer-Avinguda de la Plata.
En concret, la falla Plaça del Pilar ha dut a terme una recaptació de fons a favor de la Fundació Pequeño Deseo i el seu ninot indultat ha estat relacionat amb el tema de l’acció solidària. La falla Parc Sant Roca de Silla ha creat un llibret basat en donar visibilitat a l’alzheimer, a les persones que superen els límits del seu cos per a aconseguir reptes impossibles i que serveixen d’inspiració per a escriure i comptar amb paraules tot allò que es viu quan algú s’està en contacte amb persones afectades, o aquelles que són capaços d’emocionar a tot un país amb cançons. La falla Carrera Malilla-Illa Cabrera ha impulsat un projecte solidari per a donar visibilitat a la malaltia del càncer, protagonista del cos central de la seua falla, i ha dut a terme diferents accions que s’han convertit en un missatge d’esperança i optimisme.
La falla Sant Vicent d’Aldaia ha impulsat una recollida d’aliments no peribles per a poder ajudar a tota la gent que per la situació viscuda en estos temps necessita de la solidaritat per poder menjar cada dia. La comissió Alberic-Heroi Romeu ha apostat amb el projecte ‘Fallas limoneras’ per la visibilitat, la divulgació i la recaptació de fons a favor de la síndrome de Noonan. La falla L’Eliana-Cid ha dut a terme una recaptació de fons per a aconseguir la rehabilitació de les plantes d’oncologia pediàtrica de l’Hospital La Fe de València i convertir-les en “estacions lunars”.
La comissió Marià Benlliure-Sèquia de Tormos ha sensibilitzat, donat visibilitat i promogut la inclusió social de les persones amb paràlisi cerebral Infantil, així com desenvolupat una recaptació de fons i una carrera i paella solidària. La falla Costa i Borràs-Agustina d’Aragó ha proporcionat a les famílies en risc d’exclusió social i sense els recursos necessaris tant d’aliments com de joguets per a la campanya de Nadal. La falla Barri de Sant Isidre ha donat visibilitat a malalties rares per a aprendre a conviure amb elles i ajudar al seu entorn més desfavorit i vulnerable.
Finalment, la comissió Sagunt-Pare Urbà ha desenvolupat accions solidàries que despertava en els cors dels seus fallers i falleres el desig d’ajudar, ser partícips i col·laborar amb un mateix objectiu: la il·lusió de complir els somnis i xicotets desitjos de molts xiquets i xiquetes, perquè està demostrat científicament que el compliment d’un desig genera en el xiquet emocions positives que tenen un efecte enorme en la seua millora. La falla Hort de Sant Valer-Avinguda de la Plata ha dut a terme una recol·lecció de medicaments, aliments i diferent equipament a Ucraïna. La falla Port de Silla ha impulsat una jornada d’Inclusió a la seua comissió. La falla Mont de Pietat ha creat una campanya que se centra en l’ajuda a les persones afectades de càncer i ha recaptat fons per a diverses associacions. I la falla Verge de l’Olivar d’Alaquàs ha impulsat el projecte que pretén ajudar a la disminució d’un 80% de morts que es poden evitar amb la realització d’un RCP (Reanimació cardio-pulmonar). El principal objectiu va ser la realització i difusió de cursos de reanimació entre altres activitats.
Solucions solidàries, plurals i d’eliminació de barreres
Els premis a la Solidaritat Fallera que atorga Junta Central Fallera pretenen fomentar i impulsar l’interés de les comissions falleres a aportar solucions solidàries, socials i d’eliminació de barreres de tota mena que dificultat la vida normalitzada de persones amb discapacitat. Els projectes presentats s’emmarquen en el desenvolupament de solucions que aporten algun benefici a determinats col·lectius o que ajuden a la sensibilització de la societat en àrees com la inclusió social, projectes humanitaris, lluita contra la pobresa, ajuda a la infància, vida normalitzada de persones amb capacitats diferents i qualsevol altre projecte solidari.
A causa de les circumstàncies ocasionades per la pandèmia, enguany es va decidir ampliar el període habitual de desenvolupament de l’acció solidària, que ha hagut d’estar compresa entre el 20 de març de 2019 i el 20 de març de 2022. Això es deu al fet que moltes de les accions solidàries que anaven a presentar-se en finalitzar les Falles de 2020 es van interrompre per la pandèmia i moltes comissions les han finalitzades en aquest mes de març.
Fotografies: Armando Romero (JCF)
[widgetkit id=”3284″]