Les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor brinden per totes les persones que ho van fer possible i pel conjunt de la festa Les Falles hem celebrat este dimarts, 30 de novembre, que fa exactament cinc anys la nostra festa va ser declarada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Un brindis de les Falleres Majors de València, Carmen Martín Carbonell i Nerea López Maestre, i les seues Corts d’Honor amb l’alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha posat el fermall d’or a la commemoració.
Els actes d’este dimarts han arrancat a les 18.30 hores, amb la recepció d’autoritats en la porta de l’Ajuntament amb la música de la Colla de tabal i dolçaina de Junta Central Fallera. Seguidament, a les 19.00 hores, l’Hemicicle municipal ha estat l’escenari de la presentació de la guia de cartells “Una crida a la festa. Cartells de Falles del Museu Faller de València (1929-2021)” i una taula redona al seu voltant amb la participació d’especialistes en història de l’art, disseny i il·lustració, entre altres.
En concret, han intervingut l’historiador de l’art i membre de l’Associació d’Estudis Fallers Alejandro Lagarda, el director de Projectes de València Capital del Disseny 2022, Miguel Arraiz, l’il·lustrador Diego Mir i els dissenyadors Cristina Alonso i Raúl Vicent, de Fase Studio. Estos tres últims han sigut els autors de realitzar la imatge gràfica de les Falles de 2021. El debat ha estat moderat pel delegat de Mitjans i Comunicació de Junta Central Fallera, Nacho Fuertes. La jornada ha conclòs amb el Cant d’Estil de la Colla de Junta Central Fallera.
Importància mundial i riquesa cultural
En finalitzar la taula i la presentació de la guia de cartells, Ribó, Galiana i les Falleres Majors de València s’han adreçat al món faller en esta data especial. En primer lloc, la Fallera Major Infantil de València, Nerea López Maestre, ha destacat “la importància mundial i la riquesa cultural” de les Falles i ha ressaltat aspectes de la festa com la solidaritat, “perquè ens preocupem per les persones”, el treball dels artistes fallers, indumentaristes, floristes, músics o pirotècnics, entre altres. “No oblidem seguir creixent, malgrat les adversitats”, ha remarcat.
Per la seua banda, la Fallera Major de València, Carmen Martín Carbonell, ha ressaltat al seu discurs tres paraules: patrimoni, resiliència i passió. La primera, “plena de significat, que per als valencians i valencianes i en especial per al món faller suposa el reconeixement a les nostres tradicions i la nostra riquesa cultural”; la segona, “escoltada repetides vegades al llarg dels últims dos anys, però no podem oblidar que els fallers i les falleres hem sigut resilients durant tota la nostra vida; i la tercera, “allò que ens uneix, que ens fa grans i que fa que generació a generació, enaltim la nostra benvolguda festa”.
“Ara, més que mai, hem de demostrar el nostre valor, perquè nosaltres hem sigut, som i serem qui escrivim la història de les Falles. Un relat al qual li queda molt. Gràcies falleres i fallers per lluitar per la nostra festa, per fer front a qualsevol contratemps i per demostrar que la nostra festa és inclusiva i plural”, ha pronunciat.
“Altaveu de referència”
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha afirmat que “la creativitat, la sociabilitat, i la identitat, son les claus de la festa fallera que garantixen la seua continuïtat generació rere generació”. També ha parlat de «la responsabilitat d’arreplegar el llegat dels nostres avantpassats i d’actualitzar-lo, de fer-lo nostre per a fer-lo viu, i així poder transmetre’l amb força renovada a les generacions futures». I ha animat al món faller “a afrontar els nous reptes i ser altaveu de referència de la societat valenciana igualitària, inclusiva, diversa i sostenible”.
L’alcalde, acompanyat del regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i altres membres de l’equip de govern ha participat en este acte en què ha evocat les paraules que va pronunciar fa cinc anys al Palau de la Generalitat, en el marc de les celebracions per la inscripció de la festa de les Falles en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
En eixe moment Joan Ribó deia que “en un mon cada volta més global, les Falles ens identifiquen com a poble, ens fan singulars, i és eixa vivència pròpia la que volem compartir amb la resta de la humanitat». “I hui –ha afegit- ens apleguem per recordar esta fita i ho fem, encara, amb el trasbals d’una pandèmia que ha alterat les nostres vides. També, per descomptat, les celebracions festives”.
“Si pensem en una festa que s’ha celebrat als carrers de València des de fa prop de 250 anys, de seguida s’amplia la nostra mirada. I és que, al llarg de la seua història, la festa de les Falles ha sigut capaç de superar crisis —ja foren naturals o econòmiques—, repressió, guerres, censures… I no ho ha fet pels beneficis materials que genera, o pels seus rèdits econòmics, sinó gràcies als valors que ens aporta”, ha manifestat l’alcalde en destacar que “els valors d’una festa que, nascuda com una plataforma per a la creativitat col·lectiva, ha generat al seu voltant una xarxa social presencial, de lligams i d’afectes, que l’ha convertida en una expressió popular de valencianitat”.
“Creativitat, sociabilitat, identitat, eixes són les claus d’esta festa. Eixes són les claus que garantixen la seua continuïtat generació rere generació”, ha afirmat en recordar que fa cinc anys deia que també teníem «la responsabilitat de continuar recorrent junts el camí de la història, d’arreplegar el llegat dels nostres avantpassats i d’actualitzar-lo, de fer-lo nostre per a fer-lo viu, i així poder transmetre’l amb força renovada a les generacions futures».
“Sense por d’afrontar nous reptes”
“I ho farem, una volta més, sense por d’afrontar nous reptes, que no són sinó noves oportunitats: els de la inclusió, la igualtat, la diversitat, la sostenibilitat… Reptes que compartim amb el conjunt de la societat i en què les Falles tenen l’ocasió d’esdevindre un altaveu de referència”, ha assegurat Ribó, qui ha defensat que “celebrem, per tant, els valors d’esta festa, la seua força, la de la seua gent: fallers i falleres, artistes fallers, músics, indumentaristes, pirotècnics, poetes, artesans… Tots aquells que amb el seu treball al llarg del temps han fet de les Falles un patrimoni en comú”.
Respecte a l’acord d’avançar dos hores la cremà de les falles, pres ahir pel presidents de les comissions falleres, l’alcalde Joan Ribó ha recordat que “és una mesura que s’ha posat en pràctica en les últimes celebracions de setembre, i que s’havia plantejat per millorar el funcionament d’estes festes”. Així, ha celebrat la decisió “perquè millorarà la gestió dels bombers, així com dels servicis de neteja d’eixa nit, que és molt complicada”. “I a més la gent es podrà retirar més prompte”, ha assegurat.
Per la seua banda, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha afirmat que aquest cinqué aniversari és “un punt d’inflexió” per a un patrimoni “jove” al qual li queda “molt per recórrer”, ja que la pandèmia “ens ensenya que el millor patrimoni que tenen les falles són les persones”. “Hem perdut 10.000 fallers, són 10.000 flors que no es plantaran, 10.000 vestits que no es posaran”, ha lamentat.
Fotografies: Armando Romero (JCF)
[widgetkit id=”3164″]