En 2018 la Casa Vestuari comptarà amb un espai per a mostrar esta institució de justícia mil•lenària L’Ajuntament de València ha celebrat hui l’acte de germanor entre les Falles i el Tribunal de les Aigües, els dos Patrimonis Culturals Immaterials de la Humanitat “que projecten València cap al món, juntament amb la Llotja, el tercer Patrimoni de la ciutat”. L’alcalde de València, Joan Ribó, amb el regidor de Festes, Pere Fuset, les Falleres Majors de València, i els membres del Tribunal de les Aigües, han participat en este acte, celebrat en el marc de la conmemoració del primer aniversari de la declaració de les Falles com a tal. Després de lloar la projecció que estos dos elements patrimonials aporten a València, ha recordat el compromís de l’equip de govern municipal que es materialitzarà en un conveni perquè en 2018 el Tribunal de les Aigües compte amb un espai museístic per a donar-se a conèixer
L’alcalde, que ha estat acompanyat pel regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i la Fallera Major de València, Rocio Gil, ha presenciat la sessió del Tribunal de les Aigües, a la Porta dels Apòstols de la Catedral on, com cada dijous a les 12 hores, es derirmixen els conflictes derivats de l’ús i aprofitament de l’aigua de reg entre agricultors de les comunitats de regants de les sèquies que formen part de la Vega de València.
Al termini d’esta sessió, en la que s’ha resolt un d’estos enfrontaments, l’alcalde ha destacat la tasca d’esta institució de justícia, “un tribunal mil•lenari que va ser el primer Patrimoni Cutural Immaterial de la ciutat i que és clau en la nostra història i cultura, com ho són també les Falles”. Amb tot, a més de reconéixer el valor històric cultural i social del Tribunal de les Aigües, l’alcalde ha resaltat que esta institució necessita d’un espai perquè la ciutadania s’acoste a ella, i ha recordat que l’equip de govern vol signar un conveni per a traslladar la biblioteca municipal que ara es troba a la Casa Vestuari de la plaça de la Mare de Déu (on està la seu del Tribunal de les Aigües), i deixar este espai per a fer-ne un museu al voltant d’esta tradició.
Per la seua banda, el regidor de Cultura, Festiva Pere Fuset, ha explicat que les Falles volien fer un reconeixement al que va a ser el primer Patrimoni Immaterial de València, “perquè La Llotja va ser declarada patrimoni de la Humanitat abans, però com a material”. A més, ha afegit, “amb el Tribunal de les Aigües, compartim moltes coses, entre elles l’ús del valencià, que és un dels motius pel qual les Falles també són Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.
Com a representat de la festa gran de la ciutat, la Fallera Major ha manifestat el seu “orgull perquè les tradicions i la cultura valenciana siguen reconegudes, per fi, al món sencer”. D’esta manera, Rocío Gil ha expressat la seua satisfacció per este agermanament entre patrimonis, que es vinculen per la tradició pròpia de la ciutat de València, cadascuna en el seu vessant. Per la seua banda, el president del Tribunal de les Aigües, José Font, ha assegurat que esta institució “és un referent cultural i de costums del poble valencià i del poble llaurador”, i ha defensat la manera de procedir del Tribunal, com a font de riquesa cultural i històrica dels valencians.
[widgetkit id=”1683″ name=”TRIBUNAL2017″]