El matí del diumenge 20 de desembre, les Falleres Majors de València, Sofia i Alicia, i les seues Corts d’Honor, van fer les tradicionals rutes dels Betlems guanyadors del concurs de JCF. En el cas de les més xicotetes, van començar visitant el Betlem de la Falla Avinguda Giorgeta – Roig de Corella, guanyadora del Quart premi de la Modalitat Lliure disseny en la Categoria A. Betlem realitzat a força de veles tallades i pintades a mà, rematat per un gran òrgan, en el qual es representen les Quatre Estacions de Vivaldi.
La visita va continuar a Sant Vicent – Marva, guanyadora del Primer Premi de la Modalitat Lliure Disseny en la Categoria A. L’element central del Betlem és un gran arbre format per escorces naturals. Els personatges, més de 120, són donyets i fades, fets amb pinyes de pi.
Després d’aquest Betlem de conte, es van dirigir al Casal de Pintor Goya – Brasil, guanyadora del Tercer Premi de la Modalitat Lliure Disseny en la Categoria B. El Betlem porta per títol “Nadal Dolç”, i per a la seua realització s’han utilitzat blondes de pastissos per a vestir als ninots, i diferents tipus de motles de pastissos.
El matí va continuar en el Casal de la Falla Santa María Micaela – Martí l’Humà, guanyadora del Quart Premi de la Modalitat Lliure Disseny en la Categoria B. El lema del Betlem és ” Betlem al Polo Nord”, i ha sigut realitzat a força de perilles de bombetes. Els personatges, són simpàtics pingüins realitzats amb bombetes reciclades, pintades i decorades a mà, igual que la resta d’escenes que ho conformen.
Després de visitar el Polo Nortd, Sofia i la seua Cort es van dirigir al Casal de Na Jordana, guanyadora del Segon Premi de la Modalitat Lliure Disseny en la Categoria A. “Un Nadal al costat del Mercat” és el lema triat d’enguany, i és que, el Betlem és un xicotet homenatge al Mercat Central, que celebra enguany el centenari de l’inici de la seua construcció. Han recreat tant el mercat antic de fusta (conegut com ‘Mercat Nou’) i mercat de les flors, com el mercat modernista amb les coloristes vidrieres i la famosa cotorra del mercat. El conjunt s’acompanya amb una veu en off que narra el Betlem, on parla la cotorra del mercat. Per a l’elaboració de les figures s’han utilitzat envasos, fruites i hortalisses, llegums i pastes, a més de materials com la goma eva, teles, i papers de diferents textures.
El següent Casal a rebre a Sofia va ser el de la Falla Bilbao – Maximilià Thous, guanyadora del Primer Premi de la Categoria Lliure Disseny de la Modalitat B. El Betlem està inspirat en els còmics ideats per Francisco Ibáñez amb el nom de 13, Rue del Percebe. Els personatges, són fofuches que representes les diferents escenes per tot l’edifici.
La ruta de Betlems va acabar en el Casal de la Falla Marquès de Montortal – Berni i Català, guanyadora del Tercer Premi de la Modalitat Tradicional, en la Categoria B. Un Betlem de dos pisos, que no per ser tradicional, cause menys impacte en les nostres xicotetes; i en el qual van poder veure tota l’essència dels naixements tradicionals i de la resta d’escenes representades.