Skip to main content

Retrà homenatge als homes i les dones que han deixat la seua empremta en València
Els artistes fallers José Ceballos i Francisco Sanabria van desvelar ahir, al Centre Cultural del Carme, un dels secrets més esperats pel món faller, com serà la falla municipal infantil per a les Falles 2020.
Baix el lema “Saps qui soc?”, l’obra dels veterans artistes retrà homenatge als homes i les dones que han deixat la seua empremta en la ciutat de València des de la seua fundació l’any 138 aC. Des de la política i activista Carmen Alborch fins a la soprano Lucrècia Bori, passant pel cineasta José Luis García Berlanga, Sor Isabel de Villena i el presentador Joan Monleón, entre altres.
Com van explicar els seus autors durant l’acte de presentació, “serà un recorregut de gent, dones i hòmens, que ens aniran preguntant: “Saps qui soc?”. I que al seu torn ens contestaran amb la seua particular història, aquella que el va fer ser recordat i admirat”. 
D’esta manera, la proposta per a la falla municipal infantil 2020 tracta de relatar en forma de falla infantil aquells personatges que al llarg de la història de la ciutat són emblemes en el seu camp i per tant són personatges il·lustres, atorgant una seqüència històrica que resumisca les diferents èpoques amb les seues personalitats i conferisca un guió acurat on totes les persones representades mantinguen el mateix nivell, independentment del context històric en el qual van viure. Per tant, totes les figures mantindran una mateixa escala.
Per això, el conjunt que desenrotllarà la falla infantil plasmarà en un mateix pla conceptual tots els personatges interpretant-los com si d’un teatre de titelles es tractara, un conjunt de titelles que actuen des de la falla per als visitants i conten visualment la seua particular historieta, allò que els va fer únics i úniques.
Pel que fa a l’estructura, l’obra part d’un concepte espacial inspirat en una atracció de parc temàtic. “Això ens permet crear les bambolines arquitectòniques en les quals poder presentar tots els personatges, és a dir, que com ocorre en els guinyols, una València il·lustrada, plena de color i abstracta i recognoscible, serà tant fons com escena on interactuaran els ninots de manera divertida i simpàtica”, van assenyalar Ceballos i Sanabria.
La falla es compondrà a través de diferents plans il·lustrats gràficament que construiran, a través d’estos i els edificis representats, una sèrie de nivells i espais on es construirà un volum general, com si es tractara de diferents escenaris en diferents altures i diversos espais que recordaran parts de la ciutat, la perifèria i la València marinera, els eixamples i trànsits, i la Ciutat Vella. Tot este marc gràfic i arquitectònic serà, per tant, la ciutat en si mateixa representada i en la qual actuaran els personatges.
A més, durant la presentació els artistes fallers van destacar que la lectura de la falla, “es pretén de forma fàcil i ràpida, entenent-la, pel grafisme dels edificis i el disseny dels personatges, com un llibre obert atractiu visualment al públic infantil, captant la seua atenció i portant-lo a recórrer les seqüències de les diferents escenes històriques plantejades”.
Per al disseny de les arquitectures es recorrerà al dissenyador gràfic valencià Jesús Aliaga, qui, a través de la seua sintètica visió arquitectònica de la ciutat, lligada al plantejament del color, “aporta el marc ideal per a construir una ciutat recognoscible”, però alhora nova en el seu concepte espacial i formal, on l’abstracció no deixa de banda la identitat pròpia de les arquitectures.
Història de la ciutat de València 
A la ciutat de València, durant els seus més de 2.000 anys d’història, han viscut milers i milers de persones que han anat modelant-la i construint-la a través de les diferents èpoques que ha tingut: la seua esplendor i decadència romana, el seu exultant verger musulmà, va ser conquistada i reconquistada per la cristiandat, daurada en l’Edat Mitjana, il·lustrada i assetjada pels francesos, renascuda en la seua essència huitcentista, republicana i tràgica en la Guerra Civil, industrial i desarrollista, i moderna i hui cosmopolita. Ha sigut bressol també de grans dones i hòmens que han despuntat i han aportat el seu granet d’arena universal o local, fent avançar amb els seus passos els mateixos passos de la ciutat.
Per tant, “volem una falla infantil que ens invite a reviure experiències, despertar la nostra curiositat pels valencians il·lustres, a participar jugant amb les seues vivències, que ens acompanye en el temps i quede com a part del nostre record”, com eixos ninots que van retratar la nostra gent més rellevant més enllà del tòpic, amb personalitat pròpia, i ens queden unes boniques històries per a recordar, aprendre i divertir-nos.
La falla municipal 2020 compta amb un pressupost de 28.500 euros i suposa la dècima falla municipal infantil per al tàndem Ceballos i Sanabria, que van plantar ininterrompudament en la plaça de l’Ajuntament des de 2008 fins a 2016.
 
 
Fotografies: Armando Romero i Festes de València. 
[widgetkit id=”2802″]
Els artitesfallers JoséCeballos i FranciscoSanabria van desvelar ahir, al Centre Cultural del Carme, un dels secrets més esperats pel món faller, com serà la falla municipal infantil per a les Falles 2020.