Skip to main content

La Fallera Major Infantil de València, Sara Larrazábal, s’ha desplaçat este dissabte juntament amb la seua Cort d’Honor fins els casals de les falles guanyadores del Concurs de Betlems de JCF per observar-los al detall.   El primer premi de la modalitat “Lliure Disseny A” va ser per a la Falla Na Jordana que, a través del seu Betlem “Uns Nadals de Borumballa”, ret homenatge a Sant Josep, patró dels fusters i de les Falles. En esta representació del naixement de Jesús, és Sant Josep qui el porta en braços. Altres referències a València són l’antic llit del Riu Turia i la figura de “Pepet borumballa”. El Betlem està íntegrament elaborat amb fusta i, juntament amb ell, es pot observar una exposició dedicada als fusters més destacats que han participat en la realització dels monuments fallers de Na Jordana al llarg del temps. 
Quan es pot visitar?: El Betlem està obert al públic des del 10 de desembre de 2018 fins al 4 de gener de 2019, en horari de 17h a 21h (dies laborables) i de 10h a 14h i de 17h a 21h (dissabtes i diumenges). El casal romandrà tancat els dies 24, 25 (de matí) i 31 de desembre (de vesprada), així com l’1 de gener de matí.
El primer premi de la modalitat “Lliure Disseny B” va ser atorgat a la Falla Plaça del Pouet. De la seua mà, podem endinsar-nos en Grècia i en la seua arquitectura, escultura, pintura, música, moda i mitologia. Per a la seua elaboració, s’han recopilat més de 2.500 llandes, que s’han emprat en la construcció del temple principal i de la base. Les figures estan realitzades amb suro i argila, mentre que per fer la seua vestimenta s’han servit de teles reciclades. A més, una piscina de 300 litres d’aigua permet recrear el mar Mediterrani, que envolta la Grècia clàssica a la que reten homenatge. 
Quan es pot visita?: L’horari de visita és de dimarts a divendres, de 19h a 21h, i els dissabtes de 12h a 14h. Divendres i dissabte es pot admirar l’encesa de llums amb música. 
El primer premi de la modalitat “Tradicional B” ha sigut per a la Falla Duc de Gaeta – Pobla de Farnals. Instal·lat sobre una plataforma ciruclar, es pot observar des de diverses perspectives. Per a la construcció d’este Betlem de 3,15 metres de diàmetre i 3,50 metres d’alçària, s’han emprat materials com el poliestiré extruït, fusta, plantes naturals i artificials i pintues, entre altres. Per a la consecució de la cascada d’aigua, s’ha hagut d’incorporar una bomba i un circuit tancat que permeta la seua fluïda circulació. A això cal afegir les més de cent figures que reconstrueixen totes les escenes del naixement de Jesús. L’equip de treball, encapçalat per Pedro Ródenas i Marcos E. Soriano, ha comptat amb l’ajuda de nombrosos membres de la comissió que han fet d’este Betlem una obra d’art digna d’admirar. 
Quan es pot visitar?: L’horari de visita és de dilluns a divendres, de 18:30h a 21:30h i caps de setmana de 11h a 14h i de 18h a 21h. 
Les dotze xiquetes que integren la Cort d’Honor van visitar també, juntament amb Sara Larrazábal, el Betlem de la Falla Creu i Mislata, guanyadora del primer premi de la modalitat “Tradicional A”.  
Fotografies: Josep V. Zaragoza
[widgetkit id=”2288″ name=”Visita Belenes”]