Marina Puche i Ceballos i Sanabria seran els encarregats de realitzar la Falla Municipal Infantil de 2024. Així ho ha decidit un jurat designat per entitats falleres i artístiques. Es tracta de la falla de la València Capital Verda Europea 2024, per això el projecte contempla l’ús de materials sostenibles per a la realització de la mateixa. Enguany, s’han incrementat els projectes presentats fins a un total de 7 candidatures.
El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha agraït a tots els candidats i candidates “la valentia i l’esforç d’haver presentat un projecte” i ha recordat que “enguany és el que major pressupost s’ha dedicat al pagament de la realització de la falla per a posar en valor el treball dels artistes fallers”.
Concretament enguany s’ha arribat als 33.231 euros de pressupost per a la falla infantil. “L’objectiu no és un altre que salvaguardar la figura de l’artista faller, perquè sense ells les Falles no existirien”. En aquest sentit, ha recalcat que “l’augment del pressupost no significa que la falla haja de ser més gran, sinó que millorem la retribució dels artistes fallers”.
Respecte al jurat que ha participat en l’elecció ha estat format per Tono Herrero Giménez (cap d’exposicions del Museu Valencià d’Etnologia, llicenciat en Història de l’Art i en Belles arts, membre de l’Associació d’Estudis Fallers), en representació del Museu Valencià d’Etnologia; Rosa Maria Arranz Riquelme (vicepresidenta de l’àrea d’infantils de la Federació de Falles amb Especial Enginy i Gràcia, durant molts anys ha sigut directiva de la Falla Portal de Valldigna i Salines), en representació de la Federació de Falles amb Especial Enginy i Gràcia; Marylèn Albentosa (gestora cultural, membre de l’Associació Valenciana de Professionals de la Cultura, directora del Teatre Escalante), en representació del Teatre Escalante Centre d’Arts Escèniques; Sandra Figuerola (dissenyadora, fundadora de l’estudi La Nave, professora en els màster de disseny gràfic del CEU San Pablo i de la Facultat de Belles Arts, en representació de la Capitalitat Verda Europea, i David de Limón (artista urbà), en representació del Gremi d’Artistes Fallers de València.
David de Limón ha destacat “com han sabut treballar les dues col·laboracions els seus estils propis creant una nova manera de mostrar-los al públic”. Per part seua, Rosa María Arranz, ha destacat del projecte que “és el que millor reflecteix el que és l’enginy i gràcia en una falla” encara que ha reconegut que “el nivell de totes les propostes era molt alt i ha costat molt decidir-nos”. Sandra Figuerola ha valorat “la coherència quant a materials i sostenibilitat” i ha dit que “el resultat serà una cosa molt original i vistós”.
Quant als guanyadors, Marina Puche va ser la primera dona de la història que va dissenyar una falla municipal i ho va fer enguany amb ‘Cardioversió valenciana’, de manera que repetirà per al 2024, ara amb la falla municipal infantil. Per la seua banda, Ceballos i Sanabria formen un tàndem artístic i un equip artístic pluridisciplinari, que centra la seua creació artística en el món de les falles infantils, la il·lustració, l’escultura i la conservació i restauració de béns del patrimoni cultural. José Luis Ceballos García és llicenciat en Belles Arts i té un màster especialista professional en Conservació i Restauració de Béns Culturals, en ambdos casos per la UPV, i Francisco Sanabria Casado és llicenciat en Història de l’Art per la UV i en Belles Arts per la UPV i va cursar el mateix màster que Ceballos.