En 1934, l’Ajuntament de València va convocar un concurs d’idees per a afegir actes a la Setmana Fallera, que va ser guanyada per l’artista faller Regino Mas amb “El Indulto del Fuego”, i que va arreplegar la tradició d’algunes comissions falleres d’indultar alguns ninots que representaven a personatges valencians coneguts i polítics o d’elements simbòlics valencians.
En aquest moment, els fallers de cada comissió es disfressen per a portar un ninot de la seua falla a l’Exposició del Ninot -acte que després va passar a cridar-se Cavalcada del Ninot-. En aquesta exposició s’exposa un ninot de cada falla perquè el públic els contemple i, com a jurat popular, vote a un major i un altre infantil que se salvarà de ser cremat en la nit del 19 de març.
L’Exposició del Ninot ha tingut pocs canvis des del seu inici. S’ha situat en llocs emblemàtics de la ciutat de València, com el Mercat Central (1934-1936 i 1997-1999), la Llotja (1940-1996), el Mercat de Russafa (2000-2003), o l’esplanada de Nuevo Centro (des de 2004). Des de l’any 1941 un jurat específic tria al millor ninot de cada secció. I des de 1963 se celebra l’Exposició del Ninot Infantil, amb les mateixes característiques que la major.
El Museu Faller
Els ninots major i infantil salvats per la votació popular s’exposen en el Museu Faller al costat de la resta de ninots indultats d’anys anteriors. Este museu és únic perquè la seua col·lecció principal, els ninots indultats, no s’adquireix per compra o donació, sinó per votació popular, la qual cosa li confereix un valor patrimonial singular.
A més, la visita a tots els ninots indultats fins avui ens permet veure l’evolució dels materials amb els quals han sigut construïts (cera, cartó-pedra, polièster i poliestirè). També podem veure els diferents estils artístics des de la caricatura més satírica fins a l’escultura més naturalista. I finalment són un exponent del context social, polític, econòmic i cultural de cada moment.