‘Saps qui sóc? També!’ i ‘Protegeix allò que estimes’ són els projectes per a les falles municipals de 2021. Després de molts nervis, a la fi coneguem els projectes que es plantaran a la plaça de l’Ajuntament de València el pròxim mes de març. La presentació dels mateixos s’ha celebrat este dijous al Complex esportiu i cultural La Petxina i ha estat presidit pel regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València i president de JCF, Carlos Galiana, amb la presència de les falleres majors de València, Consuelo Llobell i Carla García, i les seues corts d’honor. L’acte ha estat conduït per la vicepresidenta tercera de Junta Central Fallera i responsable de l’àrea de Comunicació, Solidaritat i Inclusió, María Tomás.
Per una banda, Ceballos i Sanabria han explicat que el seu projecte, amb el lema ‘Saps qui sóc? També!’, serà una falla participativa i didàctica. Quant a la concepció de la idea, han detallat que volien fer un record a la falla municipal infantil del 2020 (‘Saps qui sóc’), que no es va arribar a plantar mai, i per això la falla d’enguany manté l’estructura, la qual relacionarà tota la composició. Les escenes de l’obra seran diversos espais de la ciutat que recordaran a una València que ja no existeix “però que tots tenim a la memòria” i comptarà amb personatges com Mariano Benlliure, el pare Jofré o Blasco Ibáñez, entre altres, i amb divereses escenografies com l’exposició de 1909, els antics Poblats Marítims, el Teatre de la Marina, Església de Pinedo o el Palau de Ripalda.
Com a gran novetat, la falla prevista per a enguany es plantarà al costat de la de l’any que ve, amb la qual cosa seran dos falles infantils les que plantarem, disfrutarem i cremarem en 2021.
UN ESCLAT DE COLOR
Per altra banda, Alejandro Santaeulalia i Antonio Segura (Dulk) han presentat el seu projecte per a la falla gran municipal de l’any que ve. Sota el lema ‘Protegeix allò que estimes’, han destacat que el projecte posa en relleu que “som l’única espècia que destruïm la nostra casa” i esta falla “conjumina l’interés per la natura i la preocupació per la conservació de les espècies, construint un món amb molta realitat però també amb molta màgia”. A nivell estètic, han destacat l’esclat de color de la falla i han explicat que tot el que passa a l’obra té una relació.
La temàtica gira entorn a la salut del planeta, en un moment “molt delicat” en el qual “cal adonar-se i actuar”. Dulk ha explicat la relació directa que té l’art efímer amb les falles, ja que ambdós manifestacions culturals “estan creades per a viure i per a morir al carrer”.
Per als artistes, el missatge de ‘Protegeix allò que estimes’ juga un paper “fonamental” per a despertar sensacions en l’espectador, així com per a “convidar-lo a un viatge per a sommiar i per a fer pensar”. A més, la falla municipal 2021 tindrà un sentit de compromís amb el medi ambient amb l’objectiu de “posar a València en el centre del missatge” amb una falla que fa un recorregut per diversos ecosistemes del planeta amb moltes espècies animals, han ressaltat els artistes.
“OMPLIR DE FALLES CADA RACÓ DE LA CIUTAT”
El regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha assegurat que els dos projectes de les falles municipals de 2021 “han demostrat que els seus responsables són artistes en majúscules i han fet somiar i transportar més enllà del que podíem imaginar”. Galiana ha destacat l’exemple de Ceballos i Sanabria i d’Alejandro Santaeulalia en la professió d’artista faller i el “valor afegit” de l’artista urbà Dulk. “Per coses com estes València serà Capital Mundial del Disseny al 2022”, ha afegit.
El regidor de Cultura Festiva ha assenyalat que “la incertesa d’aquell 10 de març de 2020 ha deixat pas a la llum i a la recuperació d’allò més nostre”, l’element “diferenciador” que és la festa perquè “sense falla no seríem falles”. A més, ha valorat la continuïtat del cicle faller.
Galiana ha qualificat d'”històric” el projecte de Ceballos i Sanabria i d'”atrevit” el d’Alejandro Santaeulalia i Dulk, que “barreja innovació i tradició”. En aquesta línia, ha avançat que el projecte ‘Protegeix allò que estimes’ “no només serà una falla” sinó “moltes coses més”. El president de Junta Central Fallera ha dit que està desitjant que arribe el mes de març per a viure una cremà “renovadora” i ha animat a “omplir de falles cada racó de la ciutat”.
Finalment, Galiana ha anunciat que proposarà als artistes de la falla municipal 2020, Manolo Martín i José Ramón Espuig, cremar el cap de la meditadora d”Açò també passarà’ l’últim cap de setmana del mes de febrer de 2021 “com a símbol de la fi del cicle de les Falles 2020 i per a marcar l’inici de les de 2021”.
Fotografies: Armando Romero
[widgetkit id=”2919″]