• Enlace Slider home mascletás (2)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • JCF
  • Secretaria
  • Resum de l'Assemblea de presidentes i presidents de falla del mes de febrer de 2023

Resum de l'Assemblea de presidentes i presidents de falla del mes de febrer de 2023

Consulta el resum de l'Assemblea de presidentes i presidents de falla del mes de febrer de 2023

Acta de l’Assemblea General Ordinària de Presidents i Presidentes de Falla celebrada el dia 21 de febrer del 2023 a les 20.30 hores en la Sala Jubiocio de Benicalap amb la Presidència nata del Sr. Joan Ribot Canut i del President Sr. Carlos Enrique Galiana Llorens, com a Secretària General la Sra. Carmen Blasco Lucas, i amb l’assistència de les persones components de JCF relacionades al marge.

El President nat desitja unes bones falles. Ja fa 3 anys de la pandèmia. En eixe temps vaig assistir a l’Assemblea en la qual es va decidir la celebració de les falles per setembre. Va agrair aleshores el treball del món faller. Han sigut tres anys de molt d’esforç; però, malgrat la crisi, la festa ha continuat i les indústries relacionades amb ella també. Han hagut falles de setembre i de març i, finalment, ara arriben les falles de la normalitat. Ja han desaparegut les mascaretes i venen unes falles molt importants per les ganes que hi ha de celebrar-les i per la gent que vindrà a festejar-les. Acaba desitjant bones falles.

PRIMER PUNT - APROVACIÓ, SI PROCEDIX, DE L’ACTA ANTERIOR

S’aprova per assentiment l’acta anterior.

SEGON PUNT – INFORME DE PRESIDÈNCIA

La Presidència agraïx les paraules de l’alcaldia que intervé en qualitat de president nat de Junta Central Fallera.

Expressa l’enhorabona a les persones guanyadores de les Gales de la Cultura. També felicita la delegació de Cultura pel treball realitzat. Agraïx l’acollida de les persones responsables del Teatre Principal.

S’ha publicat el ban faller. S’establixen les directrius de mobilitat, autorització d’instal·lacions, horaris i ocupació del domini públic amb motiu de les Falles 2023, alhora que ha destacat que totes estes mesures han estat debatudes i consensuades en la Mesa de Diàleg Faller. El ban ha tardat més a arribar, però paga la pena perquè ha resolt la problemàtica plantejada per l’Assemblea.

S’estan enviant els primers permisos. El 26 de febrer hi ha permís per a ocupar la via pública, però s’ha de realitzar el protocol amb la policia local. Cal dir que s’han modificat les ubicacions de 76 carpes. S’ha telefonat a totes les comissions falleres perquè presenten la documentació que els faltava perquè se’ls done les autoritzacions.

El pagament de la subvenció de transport de falles està en marxa. Hi ha comissions que han demanat les subvencions i no han autoritzat que l’Ajuntament puga mirar si es troben al corrent amb unes altres administracions. Així que han de demanar elles un certificat de la seua situació la qual cosa ralentitzarà la tramitació de les subvencions perquè els certificats tarden. Hi ha falles que cobraran el 100% de les subvencions una vegada justificades perquè ho han triat així.

La Mesa del Reglament Faller ja ha finalitzat els seus treballs i el document que ha elaborat ha passat al registre d’entrada de l’Ajuntament. Ara, s’obri un termini perquè els servicis jurídics de l’Ajuntament l’estudien. Seguidament, es proposarà al president de Junta Central Fallera la convocatòria d’una assemblea extraordinària de presidentes i presidents de falla per a debatre i aprovar, si és el cas, el reglament.

S’aclarix com es realitzarà el pagament de la subvenció del 35% de la falla. S’ha de tindre en compte la valoració que fa de l’IVA l’administració per a les subvencions, la qual cosa fa que es generen quantitats que no són exactes. No obstant això, no s’han de preocupar perquè al final rebran la subvenció esperada.

Seguidament s’explica que les comissions falleres col·laboraran de forma activa en l’estudi que analitzarà i quantificarà l’impacte econòmic de la festa de les Falles. La investigació, que es realitza amb la col·laboració de la Regidoria d’Hisenda de l’Ajuntament de València i la Universitat de València, té l’objectiu de quantificar la despesa de la festa, tant de les comissions o dels turistes com de les empreses de la ciutat, tot això amb rigor i solvència. Intervé el coordinador del projecte i catedràtic de la Universitat de València José Manuel Pastor. Presenta a les altres dos persones que participen del projecte: Manuela Pardo i Juan Francisco Martínez. Són persones investigadores i falleres.

Primerament, aclarix que l’estudi va iniciar-se l’any 2020 i que ara es reprén després de la pandèmia. Diu que l’objectiu és valorar és l’estudi dels efectes econòmics tenint en compte la diversitat d’agents (comissions, famílies, residents, visitants, turistes, institucions i empreses). La investigació posarà nom, cara i ulls a tot allò que representa la festa i, amb esta informació, serà possible aconseguir objectius fins i tot més ambiciosos. Es busca conéixer exactament els beneficis amb la intenció de mostrar una imatge encara més positiva de la festa per a la societat. Així que, amb eixe objectiu, cal quantificar exactament les despeses. Per eixa raó, es passaran enquestes als sectors de la indumentària, pirotècnia, Interagrupació de falles, empreses, etc. Es demana també la col·laboració per a reomplir unes senzilles enquestes en les llars falleres. Es podran fer des dels mòbils. Després se’n passaran unes altres més extenses a les comissions falleres perquè col·laboren. Finalment, s’exposa que la informació aportada de forma individualitzada no eixirà de la Universitat. Solament es farà públic el resultat global.

La Presidència, després de l’extensa explicació de les persones responsables del projecte, exposa que l’estudi és molt important. És una ferramenta que serà fonamental per quantificar l’impacte econòmic de la festa. Ajudarà a obtindre més i millors subvencions per part de la Generalitat i els ministeris, en entendre’s l’efecte positiu de la festa sobre la societat. Demana que s’intente realitzar les enquestes entre les famílies, com així s’ha sol·licitat.

TERCER – INFORME DE VICEPRESIDÈNCIES

La vicepresidenta 1a Cristina Estevez Mariñas de les Àrees de Festejos i Actes Oficials i Juntes Locals exposa que el 2 de febrer es va celebrar a Cullera l’Assemblea de juntes locals. Es va acordar la celebració de la Gala Fallera de la Comunitat Valenciana l’1 d’abril a Sueca. Es va decidir que la Junta Local de La Pobla de Vallbona siga la seu de la pròxima edició de la Marató de Truc Regne de València. Va fixar-se per al 23 de setembre la celebració a la localitat de Dénia de l’acte d’Homenatge a les Falleres Majors de la Comunitat Valenciana. Les credencials per a la “Macrodespertà” s’han enviat per correu electrònic, com l’any passat. Per a arreplegar els trons de bac, caldrà mostrar el QR de l’acreditació, bé imprés en paper o en el telèfon mòbil. També s’haurà d’ensenyar el DNI. Es repartiran el 26 de febrer, des de les 6.15 hores a les 7.15 hores en la plaça d’Alfons el Magnànim. El sorteig de l’orde de participació de la Cavalcada del Ninot serà el 4 de març. Es realitzarà pel recorregut habitual. Finalment, exposa, en esta última assemblea com a directiva que el fet de plantar 3 falles en 18 mesos és un gran repte que ha sigut possible. Dona les gràcies a totes les persones que han treballat en les seues delegacions i a tota l’Assemblea. També agraïx l’atenció als fallers i a les falleres que els han obert les portes dels casals. Diu que es troba encantada d’haver participat d’esta directiva i que vol donar les gràcies a Carlos per deixar treballar. Acaba dient que cal anar a per les falles.

La Vicepresidenta 4a Inma Guerrero Bolinches de les àrees d´Infantils, Joventut i Esports informa que el 5 de febrer es van celebrar les finals del campionat de Pilota Valenciana. El resultat fou el següent:1) Campionat Pilota infantil: a) Trofeu Delegació: campió comissió fallera Gayano Lluch – Duc de Gaeta i subcampió comissió fallera Gayano Lluc - Duc de Gaeta b) Trofeu FMIV: campió comissió fallera Gayano Lluch i subcampió comissió fallera Humanista Mariner - Manuel Simó 2) Campionat Pilota adults. a) Trofeu FMV: campió comissió fallera Dr. Sanchis Bergón – Túria i subcampió comissió fallera Monestir de Poblet - Aparicio Albiñana. El II Concurs de Feridors va ser el 12 de febrer. Juntament amb este concurs, se celebrà també un Campionat de Raspall en cadira de rodes en el trinquet Pelai. El guanyador va ser Alberto Soldado Pons, de la Falla Humanista Mariner – M. Simó. Han finalitzat diversos campionats i ja se’n coneixen les persones guanyadores. En el Campionat de Futbol 7 va guanyar l’equip de la comissió fallera Carters – Litògraf P.Abad. En el Campionat de Futbol Sala l’equip guanyador fou el de la comissió fallera Isaac Peral – Misser Mascó. En el campionat de Pàdel va guanyar, en la categoria femenina, la parella de la comissió fallera Convent de Jerusalem – Matemàtic Marzal. En la categoria masculina, guanyà la parella de la comissió fallera Cadis – Dénia. El 19 de febrer es va celebrar la Gala de l’Esport. Es va repartir 207 premis i hi participaren al voltant 1.500 persones. En total han participat en tots els campionats al voltant de 12.000 fallers i falleres. El 15 de gener va tindre lloc la Marató de Futbolí juvenil. Les persones guanyadores foren: 1)categoria A: 2n subcampions: Daniel Merce López i Adrián Campos Ruescas (comissió fallera Antonio Molle - Gregorio Gea); 1r guanyadors: Javier Sancho Romero i Ricardo Moros Sanz (comissió fallera Bisbe Jaume Pérez - Lluís Oliag) 2) guanyadors de la categoria B: 2n Subcampions: Marcos Fernando Saez Pajarón i Roberto Saez González de Caldas (comissió fallera Guardacostes - Músic Jarque Cuallado); 1r guanyadors: Miguel Muñoz Pérez i David Vicent Pérez- (comissió fallera Saineter Arniches - plaça Ribes). La “Plantà Verda” es va fer el 4 de febrer a través del projecte “Riquesa natural” de Cortes de Pallás. Es plantaren més de 159 arbres. L'11 de febrer tingué lloc la Gala Juvenil en el Teatre La Plazeta de València. La Gala Infantil fou el 17 de febrer en el teatre la Plazeta. La ‘Macrodespertà’ infantil serà el el 26 de febrer a les 7.15 hores. S’han inscrit 1.748 xiquets i xiquetes. El 22 i 23 de febrer es repartiran les acreditacions. Els dies 30 i 31 de gener es va fer el lliurament de ninots infantils. Van ser un total de 383 ninots. Finalment, exposa que hui és l’última assamblea en la qual participa i que s’acaba un camí que va iniciar el 2016. No se sap que li depararà la vida però de segur que serà interessant. Ella ho ha donat tot, de cos i ànima. Ara li toca tornar a la seua falla. Dona les gràcies a la Junta Directiva, a Carlos i a les persones membres de l’Assemblea. S’ha format un bon equip per a este patrimoni de la humanitat. Diu, per a acabar, fins sempre.

La Vicepresidenta 5a María Ángeles Torras Gimeno de les àrees de Cultura, Publicacions informa que 15 expositors i nombroses persones assistents van estar en l’última edició de la Fira del Col·leccionisme Faller celebrada en els jardins de Junta Central Fallera el 4 de febrer. El 10 de febrer va tindre lloc la presentació del Llibre Faller 2023 en el Museu de les Ciències. Van assistir les Falleres Majors i les persones col·laboradores. Felicita la delegació que ho ha fet possible i espera que agrade. A voltes, este dur treball de 8 mesos no és conegut però resulta molt important. El 23 de febrer es farà la lectura dels premis de les presentacions a les 19.30 hores. Les Gales de la Cultura es van celebrar el 17 i 18 de febrer en el Teatre Principal amb un gran èxit. El resultat és positiu per haver tornat a eixe lloc i per l’assistència. La relació de premis es pot consultar en el web de JCF El 26 de febrer serà XIX Entrada de Bandes de Música amb el seu recorregut habitual des de la plaça de la Mare de Déu fins a la plaça de l'Ajuntament. Com és habitual, en acabar l'entrada i abans de la mascletà, totes les bandes dirigides pel mestre Adrián Sánchez Castelló, interpretaran el pasdoble “El Fallero”. Participaran: l’Escola de Tabal i Dolçaina de la JCF, la Soc. Instructiva del Obrero Agricola y Musical de Benimàmet, Societat Instructiva Musical del Palmar, Societat Musical Barri de Malilla, la Societat Musical la Unió de Tres Forques, la Societat Musical Poblats Marítims, la Societat Musical Unió de Pescadors, la Unió Musical l’Horta de Sant Marcel·lí, la Unió Musical Santa Cecília de Castellar – Oliveral, la Societat Musical Amics de la Música de Benifaraig, la Unió Musical Centre Històric de València, la Banda Simfònica d’Aldaia i l’Agrupació Musical Santa Cecília del Grau. Finalment exposa que el seu any en la Junta Directiva ha sigut curt però intens. Agraix el suport de l’Assemblea. Demana que es continue apostant per la cultura. Dona les gràcies a la directiva per la seua ajuda. Agraïx a Carlos l’oportunitat que li ha donat i que li haja escoltat i acompanyat. Acaba dient llarga vida a les falles.

La vicepresidenta 3a Lucía Morales López de les àrees de Protocol i Relacions Públiques dona les gràcies a Carlos per la confiança que ha tingut amb ella. Agraïx el suport de la directiva i dels membres de la Delegació i als membres de l’Assemblea pel tracte rebut i per la comprensió. Desitja bones festes.

La Secretària General intervé per a dir que es considera una privilegiada per haver pogut treballar per les falles des de JCF. Demana perdó per les errades comeses i dona les gràcies pel tracte amable rebut. Espera vore tota la gent en falles.

QUART PUNT – APROVACIÓ SI ESCAU, DE LES NORMES DE L’OFRENA DE FLORS A LA VERGE I DELS HORARIS DE LA RECOLLIDA DE PREMIS

Les normes enviades prèviament són aprovades per assentiment.

QUINT PUNT - PRECS I PREGUNTES

Es realitzen diverses preguntes per parts de les persones assistents.

Finalment, el President es dirigix a l’Assemblea amb les següents paraules:

“Abans de finalitzar, com totes i tots sabeu esta és la meua última assemblea com a President de Junta Central Fallera, i volia aprofitar este apartat de precs i qüestions per tal d’acomiadar-me de totes i tots vosaltres.Vull dir que per a mi ha sigut un orgull i un honor ser el vostre President i vull donar-vos les gràcies. Han sigut tres anys molt intensos i entre totes i tots hem aconseguit superar una pandèmia i encarar les falles de març amb la màxima normalitat possible. Fa ara tres anys vaig rebre l’encàrrec de posar-me al davant de les festes de la ciutat a poc menys d’una setmana de la Crida. De fet el meu primer acte oficial va ser la Gala Fallera. Sigam sincers, jo ja m’havia oblidat de qualsevol aspiració a presidir la Junta. No estava en el meu full de ruta. I de sobte vaig rebre una telefonada, com si fora la Fallera Major. Casualitats de la vida, estava dinant amb Cristina i amb més amics. No sabíem en eixe moment com ens anava a canviar la vida. Poc més de deu dies després va esclatar la pandèmia i la resta ja és Història. Organitzar el trasllat de les falles a Fira València, incinerar La Meditadora, traure una ajuda extraordinària. I tot això mentre era el regidor de Comerç i treballava per tal de no tindre problemes amb l’abastiment de comerços i mercats. No van ser dies fàcils. De fe,t no han sigut anys fàcils. Estic segur que han sigut els exercicis més atípics de la història recent de la nostra festa. A vegades, m’he preguntat què haguera passat si haguera rebutjat l’encàrrec. Potser el meu futur seria un altre. Però vos puc assegurar que en cap moment m’he penedit d’haver dit sí. En primer lloc, perquè li devia i li dec tot a les falles. En segon lloc, perquè els servidors públics hem d’estar quan la cosa va bé, però molt més quan la cosa no va tan bé. I, en tercer lloc, el que em coneix ho sap, perquè soc persona d’acció, no soc de quedar-me a casa pensant. Deixe la presidència de Junta Central Fallera amb l’orgull d’haver superat amb vosaltres una pandèmia; amb un cens faller major que el que teníem i amb una línia ascendent de recuperació; amb unes ajudes econòmiques històriques a les comissions falleres; i amb una unió col·lectiva que ha pogut amb tot quan quasi ningú més que nosaltres confiava en res d’això.Vull tindre un record molt especial per als que ja no estan i ens deixaren en el pitjor moment de les nostres vides. Hem iniciat esta assemblea massa vegades amb minuts de silenci. Hem perdut a moltes persones falleres que es deixaven la pell per dur endavant la programació fallera i mantindre viva la flama i la il·lusió per esta festa que tant ens estimem. Segurament, cada u de nosaltres podria escriure un llibre sobre els moments viscuts. Alguns d’ells surrealistes, altres manifestament tristos o millorables, però jo vull recordar especialment els que ens han fet riure o almenys somriure, malgrat tot. De veres que tire la vista arrere i no em puc creure encara tot el que hem fet i tot el que hem superat. La festa de les falles vos deu moltíssimes coses. I jo, almenys, la meua infinita gratitud. Podria fer un llistat enorme de les persones i institucions a les quals estic agraït i que ens han ajudat: la Mesa de Seguiment, la Mesa del Ban Faller, la Interagrupació de Falles, la Diputació, i un llarg etc. No vull destacar a ningú per no oblidar-me d’algú. La meua gratitud infinita per a totes i tots aquells que en un moment determinat posareu les vostres mans a treballar. I als qui no, no. Però m’aneu també a permetre que li done les gràcies especialment a totes les persones que van formar part, en algun moment de la meua presidència, de la meua directiva. A totes i tots sense distinció. Gràcies. I, ja que estan ací, gràcies Carmen, Cristina, María, Lucía, Inma i María per este últim exercici de recuperació absoluta. No m’enrotllaré molt, però si hi ha alguna cosa del que estic orgullós és del meu equip. Un equip al qual defensaré a capa i espasa. Un grup de dones valuoses que durant este any han treballat de valent per un projecte comú. Dones que han superat nombroses dificultats per tornar a posar en marxa la roda imparable de les falles i de la seua activitat. Dones que han anat amb tot i que han donat la cara quan més falta feia. Que han inventat i reinventat. Que sempre, sempre, sempre, han estat al meu costat i, per tant, al vostre. Una directiva que, per qüestions de reglament, cessarà el mateix dia que cesse jo com a President. Per tant, hui també és l’última assemblea d’esta directiva. Ara comencen les falles de 2023. Ara sí. Unes falles que totes i tots desitjàvem: sense mascaretes, sense distàncies, sense restriccions. Sense por. Unes falles que venen a tancar una històrica trilogia: les falles de setembre, les falles de la il·lusió i les falles de la normalitat. Tota una aventura que he pogut compartir al vostre costat. En definitiva: gràcies, gràcies i mil gràcies. Encarem les falles de 2023 i que espere i desitge, com ha dit l’alcalde, que siguen les millors falles de les nostres vides.Quan tot acabe, jo tornaré a la meua falla, a Sevilla Dénia. Tornaré a ser el número 201 de la falla 58. Un més de la Russafa fallera. Però, per sempre, mai oblidaré que durant un temps, durant un efímer moment de la història de la nostra festa, durant un sospir que serà etern, vaig tindre l’honor de ser el vostre President. La resta... només és cendra. Falleres i fallers, llarga vida a les falles!! Moltes gràcies.”

La sessió s'alça a les 21.30 hores de la qual cosa com a Secretària estenc la present acta amb el vistiplau del President.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte