• Enlace Slider home mascletás

Junta Central Fallera

  • Inici
  • JCF
  • Secretaria
  • Resum de l'Assemblea de presidentes i presidents de falla del mes de maig de 2023

Resum de l'Assemblea de presidentes i presidents de falla del mes de maig de 2023

Consulta el resum de l'Assemblea de presidentes i presidents de falla del mes de maig de 2023

Acta de l'Assemblea General Ordinària de Presidents i Presidentes de Falla celebrada a la sala Jubiocio de Benicalap el dimarts 23 de maig del 2023 a les 20.30 hores amb la presidència del Sr. Pere Fuset i Tortosa, com a Secretària General la Sra. Inmaculada Mata Martínez, i amb l'assistència dels representants de les comissions falleres relacionats al marge d'acord amb els punts de l'orde del dia establits en la convocatòria.

PRIMER PUNT - APROVACIÓ SI PROCEDIX DE L’ACTA ANTERIOR

L'acta és aprovada per assentiment.

SEGON PUNT – CONSTITUCIÓ DE JCF

Es constituïx el Ple de Junta Central Fallera per a l’exercici 2023-24 tan sols amb els delegats i de les delegades de sector, ja que la resta de membres están en funcions fins a després de les eleccions. La Secretaria General fa lectura dels delegats i delegades.

TERCER PUNT – INFORME DE PRESIDÈNCIA

La Presidència dona l’enhorabona als nous membres que s’incorporen. La nova Junta Directiva es nomenarà després de la constitució de l’Ajuntament el 17 de juny. S’han realitzat dos acords relatius a la justificació de la subvenció de falla. Aproximadament se n’han pagat el 25%. Estan fent el tràmit de 44 falles per apagar. En total suposarà el pagament del 38% de la subvenció. Es recorda que el 26 de maig acaba el termini de la justificació. Ja s’ha ampliat el termini i no pot tornar-se a fer més. L’acord de la concessió de la subvenció de la subvenció de carrers il·luminats està publicat. Ja s’han fet els requeriments per a la subvenció d’aniversaris. S’han pagat els premis del concurs de falles experimentals i innovadores. Està aprovada la subvenció directa al transport extraordinari de falles a causa de la pandèmia. S’ha acabat el termini de presentació per a les subvencions de música i pirotècnia. Ara començaran a mirar-se els requeriments.

Enguany vol avançar-se la tramitació del ban faller i per eixe motiu s’han enviat fitxes d’avaluació per a tindre en compte els resultats quan este es tramite. Per ara, han respost pocs sectors i cal que les òmpliguen.

S’agraïx la realització de l’estudi d’impacte econòmic que s’està realitzant des de la Universitat de València – Estudi General. Els autors van estar explicant la seua evolució en el Ple passat. Cal que les comissions contesten al qüestionari que han passat. Han contestat poques comissions encara que en els últims dies han augmentat les respostes.
Les preseleccions seran realitzades en els jardins de Palau de la Música durant la Fira de Juliol. Els sectors que ho desitgen podran fer-les en un altre lloc, però no rebran cap classe d’ajuda. Els dies seleccionats són: 1,2,7,9,10, 14, 15, 17, 20, 21, 22, 23, 27 i 28 de juliol. Els sectors tenen de temps fins al 10 de juny per a sol·licitar la realització de la preselecció en els jardins del Palau de la Música i dir quin tipus de jurat volen. El 16 de juny se sortejarà el calendari. Les candidatures es poden presentar fins al 15 de juny a través de la Secretaria Virtual.

La delegació de Festejos i Actes oficials informa que la 1a fase dels campionats de Truc, Parxís i Dominó finalitzarà el 22 de juny. El 26 de juny, en les dependències de JCF, tindrà lloc el sorteig per a la segona fase que es jugarà durant el mes de juliol, com és habitual. S’informarà en el sorteig dels dies, lloc i horari. El 7 de juny hi haurà una reunió amb les falles implicades en els concursos de playback de totes les categories. Les Juntes Locals han organitzat la Mostra de Teatre a Paterna. Es realitzarà els dies 2,3 i 4 de juny.

La delegació d’Esports informa que s’ha celebrat el Campionat One Wall, tant Infantil com Adults. S’han inscrit 36 equips per a cada categoria. Estan tancats els terminis d'inscripció per als campionats de Frontó, Frontenis, Futbol 7 i Futbol Sala. La inscripció per al campionat de Pàdel finalitzarà el dia 28 de maig; i per al Campionat de Pilota Valenciana acabarà l'11 de juny. Abans d'estiu es llançaran les inscripcions per al Campionat de Golf. També es convocaran unes preinscripcions per a voleibol de platja, futbol 8 infantil, dards, màdel i karate per a veure l'interés de les comissions i, si és el cas, poder organitzar-los.

La delegació d'Infantils informa que està preparant l'organització del LII Concurs de Dibuix. Serà l'11 de Juny als Jardins del Palau. La inscripció es tancarà el 23 de maig.

La delegació de Juvenils està organitzant la III edició del Campionat d’eSport. Serà el 4 de juny a “Las Naves”. La inscripció acaba el 25 de maig.

La delegació de Cultura informa que la Dansà a la Mare de Déu ha comptat amb una gran participació. Han estat present 240 parelles grans i 260 parelles infantils. Es felicita els participants. El 15 de juny s’estrenaran els pasdobles de les Falleres Majors. La reunió de les falles que volen estar presents en l’activitat de “Balls al carrer” es reuniran el 24 de maig. La inscripció per al Concurs de Fotografia està oberta fins al 29 de maig. El 7 de juny s’inaugurarà l’exposició amb les obres presentades en Nuevo Centro.

La delegació de Solidaritat informa que el 7 de maig es va celebrar la Gala de la Solidaritat en el Saló d’Actes del MUVIM. Van assistir les 11 comissions falleres participants i les Falleres Majors. La comissió Doctor Gil i Morte-Doctor Vila Barberà va aconseguir el premi a la Millor Acció de Primera Participació i la falla plaça del Pilar el premi al Millor Projecte de Primera Participació.

La delegació de falla informa que en juny s’explicarà com lliurar les carpetes amb els contractes de les falles i que hi haurà de temps fins a octubre per a presentar els esbossos.

Pel que fa als drets d’autor, es recorda que hi ha més de 200 comissions que no han presentat les músiques que han utilitzat en les seues presentacions i, per tant, no es podran acollir al conveni firmat entre JCF i l’SGAE relatius als drets d’autor. Si no ho fan tan prompte com es puga, hauran de pagar-los elles directament.

QUART PUNT – APROVACIÓ, SI ESCAU, DE LES NORMES D ́ELECCIÓ DE LES FALLERES MAJORS DE VALÈNCIA 2023

La Presidència agraïx la participació de comissions falleres, sectors, agrupacions i particulars amb els seus suggeriments per a ajudar a fer unes normes d’elecció consensuades. La proposta que es presenta, doncs, no és de la directiva. Té una part troncal i unes altres aportacions a valorar individualment.

En la proposta troncal, les principals novetats són: 1) En la primera fase de les preseleccions el jurat tindrà 2 cites amb les candidates i dedicarà un mínim de 5 hores 2) Entre els membres del jurat triat per la Presidència per a la segona i tercera fase, un será triat d'entre les que ja han sigut Falleres Majors de València i/o components de les Corts d'Honor. Els altres dos “seran persones de perfils relacionats amb la psicologia, el protocol, la comunicació i, per extensió, amb les funcions pròpies de les Falleres Majors”.

En el cas dels jurats infantils, a més, hauran de tindre “perfils especialment orientats amb el tracte amb xiquetes i xiquets” 3) Els altres quatre integrants del jurat “seran designats per l'Assemblea de presidentes i presidents d'entre els presidents i presidentes de falla i d'agrupació, membres de Junta Central Fallera i de qualsevol altre faller o fallera censada en comissions de JCF, en possessió del Bunyol d’Argent i amb l’aval de la presidència de la seua comissió”. 4) S’amplien les incompatibilitats dels jurats.

Entre les propostes que es votaran a banda, cal destacar les següents: 1) La introducció de la figura d’un interventor o una interventora sense veu ni vot en la segona i tercera fase per a assistir al jurat 2) La incorporació de la incompatibilitat creuada 3) Tria dels membres proposat per l’Assemblea per sorteig públic i no per votació amb els mateixos criteris de proporció que establix la normativa 4)Tria en la segona fase de 30 candidates que entraran en un sorteig davant notari per a traure les 13 components de la Cort d’Honor.

La Presidència afig que s’han quedat fora algunes altres propostes que no es votaran com ara que es trie la Fallera Major en l’acte del pavelló de la Fonteta o que les preseleccions no es facen per sectors.

La persona representant de la comissió fallera núm. 57 (Pelai-Matemàtic Marzal) demana que es vote si es vol continuar amb l’anterior normativa i no canviar-la. Pel que fa a la proposta troncal diu que el notari ha de tindre el sobre amb el veredicte en el seu poder fins a l’últim moment. Pensa que les persones suplents de la Fallera Major de València no hauria d’estar en el veredicte. La Presidència respon que solament es pot votar la proposta presentada. Si no s’aprova, continuarà vigent l’anterior.

La persona representant de la comissió fallera núm. 289 (Isabel la Catòlica-Ciril Amorós) exposa que en l’any 2016 es va canviar la normativa. Estava de President Pere Fuset i com a vicepresident José M. Acosta. Es va posar aleshores que entre el jurat hi hauria dos persones que hagueren sigut Falleres Majors o membres de la Cort d’Honor. Va ser una proposta seua. Considera que estes són les persones millors preparades per a ser jurat. Per eixe motiu, considera que no s’ha de modificar eixe punt de la normativa.

La persona representant de la comissió fallera núm. 347 (Pare Lluís Navarro - Remunta) diu que havia enviat una esmena a la normativa perquè es votara i que no ha sigut exposada en l’Assemblea. L’esmena diu que és imprescindible que la Cort d’Honor i les Falleres majors sàpien parlar en valencià.

La persona representant de la comissió fallera núm. 205 (Nord - Doctor Zamenhoff) li sorpren amb la rapidesa que s’ha presentat la normativa, ja que no ha hagut temps des de la presentació en el Ple anterior fins hui perquè es reunisquen les falles per a estudiar-les. No està en contra de les novetats de les propostes, però demana més tranquil·litat. Pensa que s’haurien d’estudiar després de la celebració de la preselecció en el pavelló de la Fonteta de Sant Lluís. La Presidència li contesta que l’aprovació de la normativa de l’elecció de les Corts d’Honor i de les Falleres Majors es realitza per maig. No es podrá debatre la normativa després de l’acte del pavelló de la Fonteta. Caldria esperar-se al pròxim exercici.

La persona representant de la comissió fallera núm. 100 (Arquebisbe Olaechea - Sant Marcel·lí) opina sobre les propostes troncals que ni sí ni no, ni tot el contrari. Pel que fa a la possibilitat que el jurat siga sortejat, li pareix mal. No està d’acord amb què les decisions es prenguen pels bombos i tampoc en el cas del jurat. Entén que no s’ha de canviar raciocini per sorteig.

La persona representant de la comissió fallera núm. 223 (Benicadell - Sant Roc) exposa l’opinió del sector de Benicalap – Campanar sobre la proposta de la normativa. Diu que s’havia demanat més temps perquè el jurat poguera prendre una decisió i així es proposa en la part troncal. També es deia que calia incidir en el perfil professional del jurat i esta nova proposta ho té en compte. És important que els fallers i les falleres siguen jurats, avalats per les comissions falleres, per eixa raó s’ha tingut en compte. La figura de l’interventor o la interventora ajuda a evitar irregularitats. Eixe motiu fa que es tinga en compte entre les novetats normatives. Creu que el sorteig evita el mercadeig de vots. Les incompatibilitats calia reforçar-les i eixe fet s’ha tingut en compte. En el cas de l’elecció infantil, la introducció del sorteig a partir de les 30 candidates elegides pel jurat ajuda que totes les candidates destacades tinguen les mateixes oportunitats.

La persona representant de la comissió fallera núm. 330 (Vicent Sancho Tello - Xile) pensa que un candidat o candidata a jurat ha de tindre més que un Bunyol d’Argent.
La Presidència respon que les esmenes caldria presentar-les abans perquè es puguen debatre en l’Assemblea. No obstant això, s’ha comprovat que hi ha una esmena que s’havia presentat per registre d’entrada i que no s’ha anunciat. Així que s’acorda incorporar-la com a quinta proposta. Es tracta de l’obligació que parlen valencià les Falleres Majors i els membres de les Corts d’Honor.

Seguidament, es realitza la votació de la proposta troncal. El resultat és el següent: vots a favor 113, vots en contra 67 i 12 abstencions. La proposta és aprovada.

En segon lloc, es realitza la votació de la proposta complementària que tracta de la introducció de la figura d’interventor o interventora. El resultat és el següent: vots a favor 154, vots en contra 67 i 23 abstencions. La proposta és aprovada.

En tercer lloc, es realitza la votació de la proposta complementària que tracta de les incompatibilitats del jurat en la segona i la tercera fase. El resultat és el següent: vots a favor 187, vots en contra 1 i 4 abstencions. La proposta és aprovada.

En quart lloc, es realitza la votació de la proposta complementària que tracta de la introducció del sorteig per a l’elecció del jurat de la segona i la tercera fase. El resultat és el següent: vots a favor 64, vots en contra 117 i 74 abstencions. La proposta no és aprovada.

En quart lloc, es realitza la votació de la proposta complementària que tracta de la introducció del sorteig per a elegir les candidates majors entre les 30 seleccionades pel jurat. El resultat és el següent: vots a favor 54, vots en contra 117 i 16 abstencions. La proposta no és aprovada.

En quint lloc, es realitza la votació de la proposta complementària que tracta de la introducció del sorteig per a elegir les candidates infantils entre les 30 seleccionades pel jurat. El resultat és el següent: vots a favor 45, vots en contra 130 i 13 abstencions. La proposta no és aprovada.

La persona representant de la comissió fallera núm. 10 (av. de l’Oest) exposa que no ha pogut debatre este tema entre els fallers i les falleres de la seua comissió.

La persona representant de la comissió fallera núm. 122 (Cervantes - Pare Jofré) exposa que no estava contemplat el desdoblament de l’última proposta. La Presidència respon que és un canvi de formalitat.

La persona representant de la comissió fallera núm. 100 Arquebisbe Olaechea - Sant Marcel·lí) exposa que en esta Assemblea es parla més castellà que valencià i no es pot exigir el requisit de parlar valencià a les Falleres Majors de València quan en l’Assemblea no el parla.

Finalment, es vota la proposta relativa a l’obligatorietat de parlar valencià de les Falleres Majors de València. El resultat referit a les Falleres Majors Infantil de València és de 40 vots a favor, en contra 136 i en blanc 20. La proposta no és aprovada. Pel que fa a les Falleres Majors de València el resultat és de 52 vots a favor, en contra 117 i en blanc 14.

La proposta no és aprovada.

La Presidència agraïx el debat generat. 

QUINT PUNT - CONSTITUCIÓ DE LA COMISSIÓ DE RECURSOS

Secretaria informa que s’han presentat per a la comissió de Recursos les candidatures de: Carles Berriales Hernándiz de la comissió fallera núm. 196 (Guillem Sorolla - Recared), Jorge Defez Zafón de la comissió fallera núm. 205 (Nord – Dr. Zamenhof) i Amalio Herranz de Llago de la comissió fallera núm. 306 (Cedre – Explorador Andrés). Falta una persona més de reserva per a completar els membres de la comissió. Així que es fa un sorteig entre els membres de l’Assemblea. El resultat del sorteig fa que Agustín Martínez Martínez de la comissió fallera núm. 97 (Sèneca - Iecla) siga el vocal suplent.

La comissió de Recursos queda composta pels següents membres: Carles Berriales Hernandiz la comissió fallera número 196 (Guillem Sorolla-Recared), Jorge Defez Zafón de la comissió fallera núm. 205 (Nord – Dr. Zamenhof) i Amalio Herranz de Llago de la comissió fallera núm. 306 (Cedre – Explorador Andrés). Queda com a suplent: Agustín Martínez Martínez de la comissió fallera núm. 97 (Sèneca - Iecla). Per part de JCF són elegits com a membres de la comissió: Antonio Lázaro López i Margarita Gómez Espinosa. L’assessor jurídic serà Vicente Escribano.

SEXT PUNT - PRECS I PREGUNTES

Diversos representants realitzen preguntes.
La sessió s'alça a les 22.11 hores de la qual cosa com a Secretària estenc la present acta amb el vistiplau del President.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte